Iako se kesten nalazi na skoro svim tezgama na pijaci, malo ko zna koliko je u stvari on zdrav.
Prema arheološkim istraživanjima smatra se da je kesten jedna od prvih namirnica koju je čovek jeo. On spada u grupu jezgrastog voća, zajedno sa orahom, lešnikom, bademom, makom i kikirikijem.
Kada pričamo o upotrebi kestena u svakodnevnoj ishrani, govorimo o pitomom kestenu, pošto postoji i divlji koji nije za jelo.
Plod je jestiv i vrlo ukusan, zbog čega se koristi i kao poslastica. Od njegovog ploda se može praviti i brašno, jer u kombinaciji sa brašnom žitarica nastaju najfinija peciva i hleb. Takođe, dosta lekovit je i med od kestena, pošto plod kasno cveta pa je pogodan i za ispašu pčela.
Kesten i sport
S obzirom na to da kesten sadrži čak 53% vode, a 44% skroba, to ga čini sličnim sa krompirom, odličan je izbor za sportiste i generalno osobe koje se izlažu fizičkim naporima.
Divlji se ne jede, on se pije!
Pomenuli smo da divlji kesten nije za jelo, ali čaj od istog je vrlo značajan u lečenju bronhitisa i astme.
Spas za probavu
Kesten je bogat vlaknima, samim tim može pomoći osobama sa neredovnim stolicama.
Recite „ćao“ holesterolu!
Ova namirnica pomaže u snižavanju holesterola. Preporučuje se dnevni unos oko 85 grama.

Foto: Pixabay
Celulit može biti prošlost
Divlji kesten kao glavni sastojak u kremama može da pomogne pri proširenim venama, da ublaži bol, kao i pri uklanjanju celulita kontinuiranim korišćenjem.
Stesajte svoju liniju
Ovo je namirnica koja obiluje vitaminom C, sadrži vrlo mali nivo masti spada u idealne namirnice za mršavljenje. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama.
Pogodan za bezglutensku ishranu.
Kesten ne sadrži gluten tako da je odličan za sve one koji se hrane na ovaj način.
Evo jednostavnog recept za poslasticu zvanu kesten pire!
Potrebno je:
1 kilogram kestena
500 mililitara punomasnog mleka
2 kesice vanilin šećera
20 grama belog šećera
25 mililitara ruma
Priprema:
Skuvajte kestenje u vodi i oljuštite ih kada budu gotovi. Usitnite oguljene kestenje u pire. Nalijte mleko, zatim dodajte šećer i rum, pa sve to kuvajte dok kestenje ne upije mleko. Sve vreme mešajte na srednjoj temperaturi. Kada vam se učini da je smesa pregusta dodajte malo mleko, a ako je previše retka kuvajte na jačoj temperaturi dok se ne zgusne. Kada kestenje upije svo mleko i napravi se gusta smesa, možete je samlesti u mašinu za mlevenje.
Možete je dekorisati šlagom, grančicom neke biljke i po bobičastim voćem.
Prijatno!
Pročitaj još:
Uživajte u pravom delikatesu: Probajte punjeno pile sa kestenom
Jesen je pravo vreme za zimnicu: Napravite kornišone o kojima će svi pričati!
Uspešno ste se prijavili