15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Stiže jesen, stiže CVEKLA! OVO su mnogobrojni razlozi zašto bi trebalo d...

Foto:Pixabay

Stiže jesen, stiže CVEKLA! OVO su mnogobrojni razlozi zašto bi trebalo da je jedete

Aska logo
Aska
20. septembar 2023. 16:15
Osim u svakodnevnoj ishrani, cveklu biraju svi oni koji žele da poprave krvnu sliku, ili da se uspešno izbore sa anemijom, kancerom ili bolestima jetre...
PODELI
F
T
G
P

Uprkos svom potencijalu, cvekla se nezasluženo našla na začelju povrtarskog menija svake porodice u ovim krajevima. Ljude deli na one koji je vole u turšiji i one koji je ne mogu smisliti ni u jednom obliku.

Posebno kada je reč o dijabetesu, cvekla je veliki pomoćnik. U studijama koje su sprovedene zaključeno je da se u korenu cvekle nalaze antioksidansi koji snižavaju nivo glukoze i povećavaju osetljivost insulina, čime se sprečavaju tegobe kod dijabetičara, piše portal Medicinskih vesti. 

Foto: Pexels

Prvo da se podsetimo: “KO” je cvekla?

Ova ultimativna vladarka povrća iz senke, agregator najvećeg broja vitamina i minerala sve više ima mesto kao rendana u salatama, uz šargarepu i jabuku u sokovima i smutijevima te kao važan deo poslastica i kolača.

Većini ljudi je nedovoljno poznata uloga cvekle u boljitku ljudskog organizma. Nutritivna svojstva cvekle su beskrajna, a oni koji je vole kažu kako “popravlja sve što ne valja u organizmu”.

Foto: Pixabay

Šta to sve cveklu čini neizostavnom u ishrani? 

Za one koji je do sada nisu probali, a ni videli, cvekla je korenasta biljka nalik renu, ali crvene boje. Ima zeleno lišće i slatkasto brašnjav ukus, neki će reći i ukus prašine. Taj ukus “prašine” dolazi iz organske supstance geosmina kojeg ima 2.02 mg po kilogramu cvekle. Ljudi su izuzetno osetljivi na ovu supstancu i osete vrle male količine geosmina intezivno.

Geosmin kao što mu ime možda i upućuje je još poznatiji kao “miris zemlje”, a često se koristi i kao podloga za pravljenje parfema koji imaju i tu zemljanu notu. Ako ste ikada osetili onaj poseban miris nakon što padne kiša posle suše, znajte da je za to zaslužan geosmin koji se oslobađa iz zemlje.

Budući da postoji više vrsta cvekli, koje nisu sve crvene, već ima i onih belih, žućkastih, ljubičtastih, bledocrvenih, znajte da ove na našim pijacama zapravo imaju najmanje “prašnjav ukus”.

Koje sve vitamine i minerale možemo dobiti od cvekle?

Cvekla ima širok opseg vitamina i prirodnih izvora folne kiseline, magnezijuma i kalijuma. Upravo zbog toga se koristi u revitalizaciji zuba i kostiju.  Cvekla bi trebalo da se jede i u vreme gripa i virusa jer deluje inflamatorno, odnosno deluje fatalno po bacile u vašem telu.

Zbog folne kiseline, ona je i na meniju kod svake trudnice, ili bi makar trebalo da bude jer ova supstanca pomaže plodu da se bolje razvija.

Osim u svakodnevnoj ishrani, cveklu biraju svi oni koji žele da poprave krvnu sliku, ili da se uspešno izbore sa anemijom, kancerom ili bolestima jetre, te da regulišu krvni pritisak i leče se od leukemije.

Zbog toga je cvekla zaslužila i mesto u grupi superhrane među kojima već suvereno vladaju čia seme, akai bobice, gođi semenke i druge namirnice koje u svom malom obliku mogu da posluže kao lekovita hrana.

Pročitaj još:

Dašak Italije na vašem stolu: Taljetele sa pančetom i šampinjonima

Pune vitamina i minerala: 13 razloga da što češće jedete smokve!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci, z-slajder
Cvekla, Hrana, Minerali, Povrće, Vitamini
Nova era brenda Viktorija sikret – plus sajz modeli su novi Anđeli!
Da li ste vi zadovoljni sobom ili ste ipak baksuz? Neka vam kaže Zodijak!
21. avgust 2025.portal_admin

Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja

21. avgust 2025.portal_admin

Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?

21. avgust 2025.portal_admin

Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

21. avgust 2025.portal_admin
Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja
21. avgust 2025.portal_admin
Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?
21. avgust 2025.portal_admin
Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor
21. avgust 2025.portal_admin
Od 21. avgusta će ovaj horoskopski znak zapljusnuti talas sreće: Kreće idealno vreme za njih
21. avgust 2025.portal_admin
Najstarija žena na svetu danas je napunila 116 godina: „Recite svim prilikama ‘da'“

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube