Način ishrane menja se iz raznih razloga – radi zdravlja, vere, duhovnosti, brige za životinje… Danas sve više ljudi u svetu usvaja vegetarijanske principe ishrane jer žele da sačuvaju zdravlje ili izraze svoj stav.
Vegetarijanski način ishrane
Vegetarijanstvo podrazumeva konzumiranje namirnica biljnog porekla (žitarice, mahunarke, voće i povrće) i eventualno životinjskog porekla (mleko, mlečni proizvodi, jaja), ali ne i životinjskog mesa.

Foto: Profimedia
Prednosti i mane
Postoji mnogo dokaza o pozitivnom delovanju vegetarijanske ishrane na organizam, a među njima su i brojne studije koje pokazuju znatno smanjenje učestalosti većine oboljenja (uključujući i kardiovaskularna), mnogih vrsta raka, prehlade, dijabetesa, hipertenzije, kao i produženje životnog veka i manju stopu gojaznosti.
Istraživanja su takođe pokazala da su zdraviji vegetarijanci koji konzumiraju isključivo hranu biljnog porekla nego oni koji jedu jaja i mlečne proizvode.
Iako se smatra zdravim, ne možemo a da ne spomenemo da ovakav način ishrane može biti i te kako štetan ukoliko osoba nije umerena u hrani i piću, a pritom koristi proizvode od belog brašna i šećera, industrijsku, konzerviranu i prženu hranu.
Mi vam donosimo sjajan recept za ukusnu, skroz zdravu, vegeterijansku picu!
Pica od karfiola
Potrebno je:
2 i po šolje seckanog karfiola
jedno jaje
1 i po šolja narendane mocarele
2 kašike nekog rendanog tvrdog sira
himalajska so i biber
¼ šolje paradajz paste,
šolja sitnih paradajza presečnih na pola,
2 čena iseckanog belog luka,
Pola kašičice krupnije aleve paprike, svež bosiljak.

Foto: Profimedia
Priprema
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Iseckani karfiol naspite u veliku činiju i stavite u zagrejanu rernu da se peče dok ne omekša. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Potom u činiju sa karfiolom dodajte celu šolju mocarele (1/4 šolje mocarele ostavite po strani), rendani tvrdi sir, so i biber pa sve dobro izmešajte. Tanko namažite tepsiju za pizzu uljem (da se ne lepi), pa rasporedite mešavinu po tepsiji. Pecite u rerni 10-15 minuta dok ne dobijje zlatastu boju.
Kad izvadite „testo“ iz rerne, prelijte ga paradajz sosom, dodajte preostalu mocarelu, rasporedite seckani beli luk, poređajte polovine sitnog paradajza, pa sve vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
Pre nego što servirate, pospite odozgo seckanim svežim bosiljkom.
Naravno, osim paradajza, možete da dodate i neko drugo povrće po svom izboru…
Prijatno!
Pročitaj još:
Monte Kristo: Najbolji sendvič sa šunkom i sirom koji ste ikad probali!
Dašak Italije na vašem stolu: Taljetele sa pančetom i šampinjonima
Pune vitamina i minerala: 13 razloga da što češće jedete smokve!
Uspešno ste se prijavili