Odlazak na more još od malih nogu za mene je predstavljao neopisivo zadovoljstvo. Nekad se i začudim kako do sada nisam našao neku kućicu koja ima čaroban pogled na prostranstvo poput one iz serije Kapri koja mi izmami uzdahe svaki put kada je vidim. Koliko puta vam se desilo da upalite tv i vidite more u nekom filmu ili seriji da se zamislite i odlutate negde daleko gde je jedina briga mazanje kreme za sunčanje.
Često je glavna asocijacija za more odmor, ono nam ipak pored toga nudi nešto što predstavlja pravu kolekciju vitamina i hranljivih materija. Pod terminom „Frutti di mare“ (plodovi mora) u najširem smislu se podrazumevaju školjke, dagnje, ostrige, škampi, rakovi, jastog, hobotnica, lignje,morski puževi itd. Pre nego što bilo šta kažem o ovim zanimljivim i ukusnim stvarima jako važno je napomenuti da ih morate nabavljati isključivo na proverenim mestima gde su obavezno prošli stroga ispitivanja od strane nadležnih organa.
Ono što treba da raduje jeste da veliki marketi imaju odlično organizovan lanac transporta gde bukvalno iz ribarske mreže dobijete svež i kvalitetan proizvod. To je važno jer samo u tim uslovima možete uživati u čarima ovih specijaliteta. Trudite se da ih spremite čim ih donesete, odnosno tog dana. Idealni su za ljubitelje egzotične hrane, jer su sami izuzetno specifični i mogu se kombinovati sa raznim namirnicama od povrća pa sve do bifteka. Prava su riznica vitamina, omega 3 masnih kiselina kao i mineralnim solima. Idealno se slažu sa namirnicama poput limuna, maslinovog ulja, belog luka, bosiljka, vina…
Ono što je moje viđenje hrane odnosno uživanja u njoj je svakako količina koja je ovde važna iz drugog razloga. Ono što treba da znate jeste da je vaš organizam proizvod vaših predaka, odnosno njihove navike u ishrani imaju važnu ulogu u onome što vi jedete ili što možete da jedete, a da vam ne pravi problem. Pošto naša zemlja, odnosno deo koji je ostao, nije negde na moru tako ni navike naših predaka u ishrani nisu bile u većoj meri morska riba ili plodovi mora. Jednostavno naš organizam nije navikao na veće količine ove hrane kao ni svakodnevnu upotrebu. To bi značilo isto da recimo nekom stanovniku ostrva Okinava, koji je ceo život jeo svežu ribu i povrće, date da jede svinjsku plećku sa pekarskim krompirom. Verovatno bi se izvrnuo na nekoj od onih prelepih plaža. Kada sam tek upisao srednju školu ,isli smo na snimanje čuvene emisije „Žikina šarenica“. Tu sam zajedno sa svojim drugarima prvi put imao priliku da probam morske puževe. Moram priznati da je u meni nastala neviđena borba između onoga probati ili se samo okrenuti i zaboraviti zauvek šta sam video. Odlučio sam da probam i nisam pogrešio. To ukusno iskustvo pamtim i danas kao i bol u stomaku usled zanesenosti i veće količine.

Foto: Profimedia
Danas sam izabrao jednostavan, ali vrlo ukusan recept za spremanje hobotnice.
Potrebne namirnice za dve osobe:
Hobotnica manja
Maslinovo ulje 0,1 l
Crveno vino 1 l
Beli luk 2 čena
Limun 1 kom
Morska so i biber
Malo bosiljka i persuna
Priprema: Hobotnicu staviti u manji lonac ili dublju šerpu, dodati vino i kuvati nekih 30-40 minuta u zavisnosti od veličine. Izvaditi je i ostaviti da se prohladi. U zagrejanoj šerpi dodati maslinovo ulje i 2 čena belog luka. Staviti hobotnicu i propržiti 4-5 minuta. Začiniti sa biberom i soli, seckanim peršunom, bosiljkom, sokom i korom od limuna. Preliti sa malo maslinovog ulja i uživati.
Pročitaj još:
Oni su kao rođeni jedno za drugo: Hrana koja se najbolje slaže uz određena vina
Slatke muke biranja hrane: Probajte ukusnu dinju sa pršutom!
Kuvanje kao vrhunac hedonizma: Aromatična piletina sa rižotom
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović