Pekan orasi su odličan izvor proteina, nezasićenih masnih kiselina, antioksidansa, vlakana, vitamina i minerala, koji utiču na zdravlje.
Pekan orasi imaju bogat mastan ukus i odličan su izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina. Sadrže mnogo omega 3 i 6 masnih kiselina. Antioksidansi i biljni steroli pronađeni u pekan orahu snižavaju visok holesterol.
Mogu se jesti sirovi, kuvani ili pečeni ili kao dodatak sjajnim poslasticama kao što je na primer američka pita od oraha.

Foto: Profimedia
Visoka hranjiva vrednost
Pekan orasi sadrže više od 19 vitamina i mineral, među kojima su vitamin A, vitamin E, folna kiselina, kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, poneke B vitamine i cink. Oko 30 grama oraha čini 10 % preporučene dnevne količine vlakana.
Odličan izvor belančevina
Pekan orah je odličan izvor proteina i može zameniti meso. Oko 30 grama pekan oraha je kao 60 grama mesa, međutim sa manje zasićenih masnoća i bez holesterola. Zbog toga su odlična alternativa masnom mesu.
Visok sadržaj antioksidansa
Dokazano je da super hranjivi jer sadrže najviše antioksidansa od svih ostalih oraha i da su u samom vrhu namirnica, koje sadrže antioksidanse. Šaka oraha dnevno može sprečiti nepoželjnu oksidaciju krvnih lipida i pomoći u sprečavanju srčanih bolesti. Pekan orah sadrži značajnu količinu vitamina E, koji je prirodni antioksidans.
Korisni su za srce
Oko 60 % masnoće u pekan orahu je mononezasićenih, dodatnih 30 % je više puta nezasićenih, što ostavlja vrlo malo prostora za zasićene masnoće. Nezasićena masnoća u orasima je korisna za srce. Pekan orah je bogat izvor oleinske kiseline, a 30 grama Pekan oraha sadrži 25 % više oleinske kiseline nego jedna kašika maslinovog ulja.
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili