Kajsija je stigla iz Kine, a zatim se polako odomaćila u Persiji, zatim na Mediteranu sve dok je spanski istrazivaci nisu preneli i u Novi Svet. Tako je kajsija postala svetski poznato voće.

Foto: Profimedia
Kajsije su obiman izvor vitamina A. Svi već dobro znamo da je ovaj vitamin koristan za vid. Osim toga, pozitivno utiče na zdravo funkcionisanje imunog sistema, održavanje zdrave kože, mekog i koštanog tkiva.
U 100 grama kajsija ima provitamina A toliko, da može da zadovolji dnevne potrebe dece od četiri do šest godina, ili 3/4 dnevnih potreba dece od sedam do devet godina.
Ovo mirisno voće sadrzi značajnu količinu kalijuma. To je vrlo bitan mineral koji utiče na regulaciju srčanog ritma, zdravo funkcionisanje mišića, mozga, održavanje optimalnog balansa tečnosti u organizmu i drugih elementarnih procesa.
Kajsije se mogu pohvaliti još i količinom gvozđa i bakra, pa su zbog toga vredne u ishrani osoba svih uzrasta, a posebno dece, trudnica i dojilja, kao i malokrvnih osoba.
Kada su zelene ili nedovoljno zrele veoma se teško vare, pa ih treba jesti samo kada su potpuno zrele. Zrela kajsija se prepoznaje po umerenoj mekoći na dodir i opojnom mirisu.
Slatko od kajsija:
1 kilogram kajsija
1,5 kilograma šećera
sok od jednog limuna
krečna voda
Priprema:
Kilogram kajsija oljuštite i isecite na polutke, stavite u dubok sud, nalijte bistrom krečnom vodom i ostavite da odstoje jedan sat.
Operite ih u nekoliko hladnih voda, ocedite, pa u šerpu za kuvanje poredajte naizmenično kajsije, šećer i sok od limuna.
Sutradan, kada su kajsije pustile sok, stavite šerpu na tihu vatru, dodajte još pola kilograma šećera i čašu vode.
Slatko kuvajte dok ne postane toliko gusto da po dve kapljice u isti mah padaju sa kašike.
Skinite penu, pokrijte vlažnom krpom i sutradan sipajte u tegle.
Profimedia:
Čuvar vaše linije i srca: Sve što treba da znate o paradajzu!
Uspešno ste se prijavili