Dovijamo se na razne načine: iscedimo sveže sokove, jedemo voće, zdrave užine i koštunjave plodove. Ali nista nije tako ukusno i lepo, kao sladak, sočan kolač!
Mojoj dobroj drugarici, sladokuscu, baš kao što sam i ja, zabranili doktori da unosi šećer. Ni trunku šećera. Trudnički dijabetes. I tu nema kršenja kao kod običnih dijeta ili pridržavanja zdravih navika u ishrani. Baš sam se pitala kako će izdržati, a ona je ipak pronašla savršeno rešenje.
Ona inače uvek i za sve pronađe neko rešenje. Neverovatna je. Pronašla je recept za savršenu poslasticu bez trunke brašna i rafinisanog šećera. Napravila ga je tokom praznika i pozvala me da probam. Bila sam vrlo skeptična, moram priznati. Čuj kolač bez šećera. Pa to će pre biti proja ili ‘lebac, nego kolač. Na prvi pogled izgledao je malo hlebasto i suvo, ali me je prvi zalogaj potpuno razuverio. Savršen, sočan, kremast i osvežavajući kolač. Nisam mogla da verujem. Isekla ga je na štanglice i bilo ih je zaista puno na tacni. Preukusne su, zaista. Pritom ga možete praviti u različitim varijantama i stvarati iznova nove fuzije ukusa.
Uživati u kuvanju, poslastici uz kafu, jesti kao užinu, a bez griže savesti. Slobodno mogu reći da je ovaj kolač 100 odsto zdrav! Prosudite sami.

Kolač bez šećera i brašna
Evo recepta:
Sastojci:
- 2 pomorandže
- 200 grama mlevenih ili seckanih oraha (badema, lešnika)
- 4 jajeta
- malo sode bikarbone
- 2 kašike kakao praha (najbolji je onaj organski koji je malo skuplji, ali nije toliko gorak)
- 1 najmanja neutralna pavlaka
- Voće po želji

Kolač bez šećera i brašna
Priprema:
- 2 pomarandže dobro oprati i kuvati sa sve ljuskom dok ne omekane (oko 30 minuta) Zatim ih iseći na manje delove, očistiti od koštica ako ih ima, i samleti u blenderu ili secku sa sve korom. Dobije se kašasta masa.
- U dubljoj posudi umutiti viljuskom 4 cela jajeta, pa u njih dodati orahe, narandžu i pola kašičice sode bikarbone.
- Sve to lepo sjediniti kašikom.
- Pecite u manjem plehu, onom kao za đuveč, mada može i u okrugloj tepsiji, samo da je manjeg obima. Pleh obložite papirom za pečenje, dodate masu i pečete u zagrejanoj rerni na 180-200 (poznajete svoju rernu) stepeni oko 40 minuta.
- Kada je testo ispečeno, ostavite da se malo prohladi, pa ga izvrnete na tacnu, a zatim sledi filovanje.
- Po testu pobacate voće po želji. Ja sam probala sa malinama, jagodama i višnjama, ali sam sigurna da je tu kreativnost najvažnija. Birajte sami voće ili voćni miks.
- Preko ide fil, a fil je vrlo jednostavan. U džezvu ili šerpicu sipate najmanju neutralnu pavlaku i stavite da se zagreje. Kada pavlaka počne da kuva, dodate dve kašike kakao praha i dobro izmešate. Možete dodati i štanglu ili dve crne čokolade, ako vam šećer nije izričito zabranjen.
- Tako vruć fil prelijete po kolaču, lepo ga razmažete i odozgo možete posuti sa još malo seckanih oraha, badema, lešnika.
- Ostavite sat vremena u frižideru da se lepo ohladi i sečete na štanglice ili trouglove u zavisnosti od toga kakav vam je plehčić.
- Prijatno!
Uspešno ste se prijavili