Možda je izgled ovog povrća čudan, ali ne dajte da vas “uplaši”.
Artičoke su pune vitamina C, folata i magnezijuma. Može se pripremati na niz različitih načina. Odlično ide uz testeninu i picu, a može se grilovati, pržiti i puniti drugim opvrćem ili mesom.
Evo recepta koji smo mi izdvojili:
Testenina sa artičokama
Potrebno vam je:
Pakovanje testenine po vašoj želji4
Četiri cele artičoke,
1 limun ( za trljanje artičoka dok ih ljuštite)
2 čena belog luka
5 kašika ekstra devičanskog maslinovovog ulja, so
200 grama slanine (pančete)
100 grama kačkavalja
Uputstvo za sos :
Očistite artičoke i stavite ih u posudu sa limunom.
U velikom tiganju na srednjoj temperaturi, pecite pančetu na maslinovom ulju, dok ne počne da dobija braon boju. Izvadite je sa strane, pa u isto ulje stavite nežno zgnječene čenove luka (sa ljuskom koja sadrži antioksidanse) i artičoke.
Dinstajte ih neko vreme dok ne omekšaju, pokrivene sa poklopcem uz dodavanje malo vode u kojoj su stajale artičoke.
Na kraju dodajte pančetu, ostavite da se sve prodinsta još par minuta na nižoj temperaturi, kako bi artičoke primile ukus mesa. Kada je testenina skuvana, iscedite je i dodajte u tiganj sa artičokama i pančetom, na visokoj toplote. Smanjite toplotu i dodajte kačkavalj.
Začinite solju i biberom, i ukrasite sa nekim svežim začinskim biljem ako želite i služiti odmah.
Prijatno!
Tajne majstora kuhinje: Napravite mućkalicu kao iz restorana
Da li ste probali Melitzano salatu? Pravi ukus Grčke na vašem stlolu!
Uspešno ste se prijavili