Kokice sa slanom karamelom se prave u dve faze. Prvo se napravi jednostavan karamel sos od putera i žutog šećera, a zatim se kokice preliju i ostave u rerni da se osuše i postanu hrskave. Čitav proces traje malo više od sat vremena, a kokice mogu da se čuvaju u zatvorenim posudama nekoliko dana – ako ne nestanu odmah.
Recept za kokice sa slanom karamelom
Količina za 10 – 12 šolja
Sastojci:
- 1/2 šolje kukuruza kokičara
- 1 kašika biljnog ulja
- 3/4 šolje putera
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice morske soli
- 1/4 kašičice sode bikarbone
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 120 ° C. Obložiti pleh papirom za pečenje.
3. Napraviti karamel sos. Istopiti puter u šerpi na umerenoj vatri. Sipati šećer, i mešati dok se šećer potpuno ne pomeša sa puterom. Postepeno povećati temperaturu dok smesa ne provri. Kada smesa počne da ključa, kuvati 3-4 minuta uz mešanje kako se karamela ne bi zalepila za dno posude. Što se duže kuva, karamel sirup će biti krckaviji. Skloniti sa toplote, i dodati vanilu, so, sodu bikarbonu i mešati. Pojaviće se balončići, nastaviti mešanje dok se ne formira gusti, sjajni sos.
4. Pomešati karamel sos i kokice. Polako sipati karamel sos preko kokica, uz mešanje. Nastaviti mešanje dok sva zrna nisu obložena.
5. Prebaciti kokice u pleh, i izravnati. Prema ukusu dodati još krupne morske soli. Peći oko pola sata do sat vremena, mešajući svakih 15 minuta uz razbijanje grudvi. Ostaviti da se ohlade u potpunosti. Neka se kokice potpuno ohlade na papiru za pečenje pre služenja.
Uspešno ste se prijavili