15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Mahunarke, meso za siromašne ili zdrava hrana za sve?

Mahunarke, meso za siromašne ili zdrava hrana za sve?

Aska logo
Aska
21. februar 2017. 16:20
Leblebije, grašak, pasulj, soja, bob i sočivo samo su neke mahunarke koje se neopravdano retko koriste u kulinarstvu.
PODELI
F
T
G
P

Organizacija za ishranu i poljoprivredu UN-a FAO, proglasila je 2016. godinu međunarodnom godinom mahunarki. Cilj svetskih stručnjaka bio je da se podigne svest o važnosti, snazi i dobrobiti u ishrani koju imaju proteini iz ovih plodova, kao i o blagotvornom dejstvu na zdravlje. Naravno, cilj je bio i da se podstaknu konzumacija, proizvodnja i istraživanja o korisnim svojstvima mahunarki. Ovakvom promocijom htelo se pobeći iz uvreženog mišljenja da su ovi plodovi meso za siromašne.

Velika botanička porodica mahunarki, leguminosae, karakteristična je po mahunama, to jest semenkama zrnastog oblika smeštenim u dve polovine zelene opne. Nakon sušenja zeleni deo otpada i ostaje zrno. U ovu grupu namirnica spadaju pasulj, soja, bob, grašak, sočivo i kikiriki.

Grešite ako mislite da je poslednji plod zalutao u ovo društvo. Naime, kikiriki mnogi svrstavaju u orašaste plodove, i to samo zato što se njegova mahuna i nakon sušenja neće sama otvoriti. Kikiriki je jedina mahunarka čije seme može da se jede odmah nakon sušenja, dok ostale moraju da prođu termičku obradu. Kikiriki sadrži i značajnu količinu ulja, pa ga zajedno sa sojom mnogi svrstavaju u uljarice.

Mahunarke

Foto: Profimedia

Najbolje u kombinaciji sa žitaricama

Leblebije, grašak, pasulj i sočivo trebale bi, prema mišljenju nutricionista, da budu sastavni deo zdrave ishrane jer sadrže velike količine amino-kiselina i belančevina biljnog porekla. Dobre su za prevenciju i kontrolisanje hroničnih bolesti, dijabetesa i koronarnih bolesti, a pomažu i u borbi protiv gojaznosti. Među retkim su biljkama koje pozitivno utiču na okolinu jer sadrže brojne elemente koji poboljšavaju plodnost tla.
U kombinaciji sa žitaricama, belančevine i amino-kiseline iz mahunarki daju potpuni sastav belančevina koji nam je potreban za održavanje organizma. Mahunarke sadrže magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, selen, vitamine B i E. Novijim istraživanjima podstiče se i upotreba klica mahunarki u ishrani, jer sadrže još veće količine vitamina E, A i C. Koriste se najviše klice soje.

Suše se, zamrzavaju i konzerviraju

  • Neke vrste mahunarki jedu se kao cele mahune, a kod nekih se konzumira samo zrno.
  • Mogu se pripremati kao varivo, salate, prilog uz jela od mesa i gljiva.
  • Podnose sve termičke oblike pripreme, imaju neutralan miris i ukus, pa se odlično kombinuju sa aromatičnim plodovima i začinima.
  • Kao što se za svakodnevnu ishranu preporučuje upotreba povrća svih boja, tako se savetuje i korišćenje zelenih, žutih i zrnastih mahunarki jer svaka vrsta ima svoje prednosti.
  • Zelene mahunarke imaju više hlorofila i nemaju mnogo nerastvorljivih celuloznih vlakana zbog čega su lakše za varenje.
  • Pasulju se sušenjem ne umanjuje hemijska vrednost, te ga je vrlo lako čuvati, dok sve zelene mahunarke odlično podnose brzo zamrzavanje i zadržavaju sva nutritivna svojstva.
  • Mahunarke se dobro konzerviraju posle termičke obrade, što olakšava njihovo korišćenje u svakodnevnoj ishrani.
Mahunarke

Foto: Profimedia

Pravilna priprema, bolja probava

  • Potapanjem mahunarki u vodu odstranjuje se veliki deo nerastvorljivih biljnih vlakana. Zato ih pre termičke obrade treba potopiti na 12 do 24 sata. Potom vodu treba prosuti, a mahunarke isprati i pre kuvanja im dodati novu vodu . Što se voda u koju se mahunarke potapaju i kuvaju češće menja, to se smanjuje mogućnost stvaranja gasova, a to je jedna od najčešće navođenih prepreka za konzumiranje ovih zlata vrednih zrna.
  • Osim soje i kikirikija, ostale mahunarke imaju nizak sadržaj masti, pa su niskokalorične. I kada sadrže masti, to su mono i poli nezasićene masne kiseline, koje su mnogo povoljnije za organizam od zasićenih kiselina iz masnoća životinjskog porekla.

Pročitaj još: 

Prava domaća hrana: Napravite ukusan kačamak po Ljiljinom receptu

Vitaminske bombe: Pet sokova koji odmah podižu imunitet!

Namaz koji leči: Humus, zdravlje u vašem tanjiru

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Kikiriki, Leblebije, Mahunarke, Žitarice
Emocionalna inteligencija u poslu: Mudrost koja može da se trenira
Svetlost i savršen pogled: Ovi stanovi su dobri za zdravlje
1. jul 2025.Anđela Stojković

10 letnjih rituala za buđenje ženske energije

1. jul 2025.portal_admin

Žene tvrde da ovaj začin prirodno briše bore sa lica

1. jul 2025.portal_admin

Da li papire za razvod lakše podnose žene ili muškarci – istraživači dali odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

1. jul 2025.Anđela Stojković
10 letnjih rituala za buđenje ženske energije
1. jul 2025.portal_admin
Žene tvrde da ovaj začin prirodno briše bore sa lica
1. jul 2025.portal_admin
Da li papire za razvod lakše podnose žene ili muškarci – istraživači dali odgovor
1. jul 2025.portal_admin
Iza glamura i aplauza krila se tuga Žiže Stojanović
1. jul 2025.portal_admin
Veliki horoskop za jul: Vreme snažne energije promena, ali i prilike za emocionalni rast

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube