Bilo da su u pitanju rođendani, slave ili najobičnije okupljanje uz kafu, teško da postoji osoba koja kiflicama sa sirom može odoleti.
Potrebni sastojci:
200 mililitara mleka
200 militara vode
1 ravna kašika šećera
1 ravna kašika soli
½ kockice kvasca
4 kašika ulja
1 jaje
oko 700 grama brašna
200 grama putera
žumance
susam
Fil:
250 g sira
1 belance
1 kašika kiselog mleka (ili kisele pavlake)
Priprema:
U posudu za mešenje sipati mleko i vodu, dodati šećer, so, kvasac i 100 g brašna. Sve sastojke lepo sjediniti, posudu prekriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom da smesa nadođe. Obično je potrebno oko 15-ak minuta da kvasac počne da deluje.
Za to vreme od navedenih sastojaka pripremiti fil. U činijicu izmrviti sir, dodati belanac i kiselo mleko i sve lepo sjediniti.
Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.
U nadošlu smesu sipati ulje, dodati jedno jaje i postepeno dodavati brašno uz neprestano mešenje. Količina brašna varira. Ako se utroši više brašna dobije se tvrđe testo, a kiflice budu suve. Dakle, mekano testo koje skoro pa lepi za ruke.
Od tako dobijenog testa napraviti 8 jednakih loptica. Svaku lepo umesiti i poređati na pobrašnjenu površinu.
Jednu po jednu lopticu oklagijom malo razvući, tek toliko da se dobije pogačica prečnika oko 20 cm. Svaku premazati puterom. Premazane pogačice poređati jednu preko druge, a na vrh staviti onu jednu koja se ne premazuje.
Bez čekanja, da testo ne preraste, ovako naslagane pogačice oklagijom pažljivo razvući u veliku koru, idealno na 3-4 mm debljine.
Tako dobijenu koru nožem iseći na 16 jednakih delova (trouglića). Na širi kraj svakog trouglića staviti po kašičicu fila od sira, a zatim počev od istog, šireg kraja, urolati kiflicu. Premazati svaku izlupanim jajetom i posuti susamom.
Ovako pripremljene kifle odmah staviti da se peku, nema potrebe da narastaju pre pečenja jer sasvim dovoljno narastu dok se peku. Kada fino porumene, kifle su gotove.
Pročitaj još:
Spas u vrelim danima: Konzumirajte OVU hranu leti, hladi ceo organizam
Uspešno ste se prijavili