Potrebno je:
-1 kg kukuruznog brašna,
-400 grama sira,
-200 grama kajmaka,
-100 grama maslaca
Priprema:
U šerpu nasuti 4-5 litara vode i dodati kašičicu soli. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu na 4 i kutlačom ili šakom sipati brašno. Varjaćom formirati grudvice približno iste veličine i ostaviti da se kuva 40ak minuta. Kada je kačamak skuvan, ne sklanjati šerpu sa ringle već kutlačom odvaditi višak skroba (vode), promešati varjačom (oklagijom), a potom mikserom dobro izmešati kako ne bi ostale suve gromuljice. Ako se smesa presuši dodati skroba koji ste odvadili.
Začin:
U veći i dublji tiganj staviti maslac da se otopi i dodati izgnječeni sir i kajmak. Pošto se sve otopi, dodavati kačamak i mešati da se podjednako začini. Služiti toplo. Bez začina, kačamak se u tanjiru prelije jogurtom ili slatkim mlekom. Prijatno!
Uspešno ste se prijavili