Ana Vlaisavljević je direktor marketinga firme „Višnja“ koja se bavi prodajom meda, hrane i opreme za pčele već dvadeset i pet godina.
– Firma „Višnja“ je osnovana 1991. godine od strane mog oca Mirka Vlaisavljevića. Bavimo se proizvodnjom meda i hrane za pčele. Imamo preko 150 košnica i prirodan med zbog koje su nam mušterije verne već 25 godina- kaže Ana.
Iako je pčelarstvo za neke više muški posao, ovaj zanat je već decenijama u Aninoj porodici, pa su ona i njena sestra Višnja nasledile ovaj zanimljiv biznis.

Foto: Latif Adrović
– Moj tata je četvrta generacija koja se bavi pčelarstvom, ali je čudno kada se žena bavi ovim poslom. Uglavnom kada kažem koje mi je zanimanje, ljudi se iznenade i žele da saznaju više o tome kako se bavim pčelarstvom. Ja sam spojila svoju struku sa porodičnom tradicijom jer sam pr naše firme i bavim se marketingom- objašnjava Višnja.
Poznato je da med ima različite dobrobiti, počevši od zdravlja, pa sve do lepote.
– U mojoj porodici se naravno stalno jede med. Ja pozitivne efekte osećam jer se nikada ne razboljevam i imam neverovatno jak imunitet. Mi proizvodimo lipov, bagremov i livadski med, ali je moj favorit bagremov zbog divnog ukusa. Lipov med je odličan za pluća i ljudi koji imaju probleme sa disajnim putevima ga vrlo često uzimaju. Što se tiče nege, često ljudi kupuju propolis i od njega prave različite kozmetičke preparate. Ja sam med koristila kao antririd kremu i utrljavala ga u predeo oko očiju. Koža mi je nakon toga bila neverovatno meka- objašnjava Ana.

Foto: Latif Adrović
Iako mnogi med vezuju samo za divan ukus, sve više ljudi koristi med na različite načine.
– Med i mleko se još od doba Egipta koriste za razne delove kože, a ukoliko ga stavite u bilo koju kremu samo malo, osetićete koliko će vam koža gotovo odmah biti mekša i lepša. U kombinaciji sa limunom je sjajan antibiotik i ukoliko ga uzimate stalno to je sjajna investicija za vaše zdravlje. Od kada sam počela da jedem bagremov med, svi se čude kako mogu da budem u prostorijama gde su svi ljudi bolesni, a ja se baš nikada ne razbolim! Po sebi znam da je med u kombinaciji sa ostalim biljnim i prirodnim preparatima sjajan za telo u svakom smislu. – kaže Ana.

Foto: Latif Adrović
Bitno je znati da morate da unosite pravi med, a ne imitacije koje su počele da se prodaju na raznim mestima.
– U poslednjih nekoliko godina dolaze ljudi koji su skeptični da li mi imamo pravi med. Pčelarstvo je posao koji u potpunosti zavisi od vremenskih prilika i zato se ljudi služe različitim prevarama ukoliko nema uslova za stvaranje prirodnog meda. Pravi se med od aditiva, šećera i limunskih kiselina. Naš med se svake godine nosi na veterinarski fakultet radi provere i sertifikata da je pravi kako bi ljudi bili sigurni da kupuju nešto zdravo i sigurno- naglašava Ana.
Uspešno ste se prijavili