Bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. U odnosu na ostale orašaste plodove badem je jedan od najhranljivijih. Mogu se jesti sirovi ili pečeni.
Mogu se dodavati salatama i jelima, a bedemovo mleko je takođe odlična namirnica. Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija hranljivih sastojaka.
Evo za šta su sve bademi dobri:
Za mozak i funkcije nervnog sistema:
Bademi su izvor mnogih sastojaka koji su potrebni za pravilan razvoj i rad mozga i nervnog sistema. Preporučuje se deci u razvoju – mnoge majke daju svojoj deci bademovu ujutro, umesto obične vode (dovoljno je potopiti nekoliko badema u vodu, sa ili bez ljuske, preko noći).

Foto: Profimedia
Regulisanje nivoa holesterola:
Redovno konzumiranje badema pomaže povećanju nivoa HDL – lipoproteina visoke gustine i smanjuje nivo LDL – lipoproteina male gustine. Na ovaj način bademi utiču na regulisanje nivoa holesterola.
Za srce:
Monozasićene masti su jedne od najzdravijih masti za funkcionisanje ljudskog organizma. Upravo su monozasićene masti, proteini i kalijum koje bademi sadrže razlog zašto se oni preporučuju u slučaju srčanih tegoba, a i uopšte za jačanje i dobar rad srca. Vitamin E iz badema je antioksidant i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Magnezijum iz badema povoljno utiče na smanjenje rizika od infarkta. Bademi pomažu smanjenje nivoa C reaktivnog proteina (C reaktivni protein ili CRP je proteinu koji se proizvodi u jetri. Njegova koncentracija u venskoj krvi se koristi kao značajan biohemijski parametar za mnoga stanja.) čiji visok nivo uzrokuje zapaljenja koje vode ka oštećenju arterija. Bademi su dobar izvor folne kiseline tako da pomažu smanjenje nivoa homocistina, koji deluje na začepljenje arterija.

Foto: Profimedia
Nega kože:
Primena badema u kozmetici je vrlo široka i poznata od davnina. Bademovo ulje neguje nežnu kožu beba, hrani i hidrira stariju kožu. Ostatak od samlevenih badema koji ostaje pri pravljenju bademovog mleka koristise za pravljenje maski i pilinga za lice.
Jačaju zube i kosti:
Prirodni fosfor koji bademi sadrže pomaže jačanje kostiju i zuba.
Prevencija kancera i dijabetesa:
Bademi pomažu kretanje hrane kroz debelo crevo i tako pomaže detoksikaciju i smanjuje rizik od kancera, takođe utiče na smanjenje skoka šećera i insulina u krvi, nakon obroka, i na ovaj način štiti od dijabetesa.
Takođe, bademovo mleko je izuzetno zdravo, a kako se pravi saznajte u našem video prilogu:
UPAMTITE! Ipak, kao i sve namirnice i bademi imaju svoje mane. Bademi sadrže oksalate,ljudi koji imaju problema sa bubrezima i žuči treba da izbegavaju bademe.
Pročitaj još:
Nisu samo grickalica: Razlozi zbog kojih bi trebalo svakodnevno da jedete semenke bundeve!
Snižava holesterol i leči astmu: Vreme je da počnete da jedete kesten!
Uspešno ste se prijavili