15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Slatki ukus iz prošlosti: Karamelizovane jabuke koje vraćaju u detinjstvo

Slatki ukus iz prošlosti: Karamelizovane jabuke koje vraćaju u detinjstvo

Marta Buzurović
31. oktobar 2016. 13:12
Proslavite Svetski dan karamelizovanih jabuka!
PODELI
F
T
G
P

Nekada su jabuke umočene u otopljeni, karamelizovani šećer bile glavna dečija poslastica, naročito za vreme vašara i u vreme Božića. Da bismo se podsetili kako je to nekada izgledalo predstavljamo vam fantastičan recept za karamelizovane jabuke.

Sastojci za karamelizovane jabuke na starinski način:

10-ak manjih jabuka,

1 decilitar vode

500 grama šećera,

kašičica meda,

pola kašičice sirćeta,

jestiva boja

štapići (kao za ražnjiće).

Priprema:

Operite i dobro osušite odabrane jabuke. Stavite ih blizu šerpe u kojoj ćete topiti šećer i nabodite ih na štapiće. Pripremite sa strane tepsiju u koju ćete staviti papir za pečenje ili je samo premažite uljem. U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sirće i kuvajte na umerenoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori.

Ako niste sigurni kada je ova faza kuvanja sirupa gotova, uzmite malo sirupa na kašičicu i zaronite je u čašu hladne vode. Ako se tom prilikom stvaraju šećerne niti (šećer koji se razvlači kao otopljeni sir) onda je masa spremna za dalju obradu. Zatim dodajte crvenu boju za hranu i mešajte dok se masa ne izjednači. Ukoliko želite tamniju crvenu nijansu tada je potrebno dodati i više boje. Umačite pripremljene jabuke, jednu po jednu, u karamel sirup, slažite ih u tepsiju i ostavite da se ohlade.

Savet: Da biste sve jabuke uspeli staviti u karamel sirup, a da se on pre toga ne stvrdne, preporučujemo da u drugom loncu zagrejete vodu i da nakon toga šerpu sa karamel sirupom stavite u šerpu sa ključalom vodom, kako bi se održala temperatura.

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Jabuke, Karamel, Recept, Svetski dan
Šta Srbi vole da čitaju? Ovo su najtraženiji naslovi na Sajmu knjiga
Oženio se voditelj Dnevnika RTS-a
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube