Čokoladni kapkejk je izvrsna poslastica, kako za mališane, tako i za starije. Ovi slatki mali kolačići idealni su kako za rođendanske žurke i razne tematske proslave, tako i za praznike.
Ove slatke mini tortice neki mešaju sa mafinima. Zapravo, razlika između njih je minimalna. Mafini su uglavnom suvlji, punjeni kolači, dok su kapkejkovi prave torte u malom. Kapkejk ima mnogo fila i raznih ukrasa po sebi, a pri tome može biti ispunjen kremom, voćem ili nekim voćnim filom. Kapkejka ima u raznim ukusima, a jedan od najpopularnijih je upravo čokoladni kapkejk.

Foto: Profimedia
Potrebno je za testo:
240 mililitara prokuvane vode
50 grama kakao praha
175 grama brašna
2 kašičice praška za pecivo
malo soli na vrh kašičice
113 grama maslaca (ili margarina)
200 grama šećera
2 velika jaja ( ili 3 manja)
2 kašičice ekstrakta vanile ili ruma
Potrebno je za fil:
100 g čokolade za kuvanje
50 g maslaca
šećer u prahu (po želji)
1 kašičica ekstrakta vanile

Foto: Profimedia
Potrebno je ze dekoraciju:
Čokoladne i šarene mrvice, kokos, rendanu koricu (smrznute) pomorandže, šarene bombonice u obliku jaja, cvetiće, zvezdice, srca, leptiriće… Znači, što se dekorisanja tiče, ovde pre svega koristite svoju kreativnost, maštu i bukvalno sve što pronađete ?
Priprema:
Prokuvati vodu pa u nju dodati kakao prah i dobro umešati da se razmuti, tako da ne ostanu grudvice. Ovu smešu ostaviti sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Uključite rernu na 190 C i ostavite da se zagreje. Pripremite kalupe za mafine. Ukoliko nemate silikonski kalup za mafine, običan metalni kalup podmažite sa malo maslaca ili u kalup stavite papirne korpice.
U jednoj odgovarajućoj posudi izmešati suve sastojke (brašno, prašak za pecivo i so), a u drugoj mikserom umutiti puter i šećer, sve dok ne dobijete kremastu masu. Dodavati jedno po jedno jaje, neprekidno muteći smešu mikserom. Masa bi trebala da bude kao glatka krema. Dodati ekstrakt vanile ili ruma, pa sve opet izmešati. U ovu tečnu smešu postepeno dodavati mešavinu suvih sastojaka i miksati samo toliko da se sjedini. Na kraju dodati prohlađenu vodu u koju ste prethodno umutili kakao.
Punite korpice za mafine, tako da u svaku stane oko 2/3 (dve trećine). Čokoladni kapkejk pecite u zagrejanoj rerni na 190 C, dovoljno je 15 – 20 minuta.
Vodite računa da ne presušite podlogu, jer onda vaši kapkejkovi neće biti toliko ukusni. Bolje ih pecite kraće vreme, pa čačkalicom proverite da li su dovoljno pečeni.
Čokoladne kapkejkove izvadite iz kalupa i ostavite ih da se hlade (poželjno na žicu, ako je nemate onda na tacnu), a za to vreme možete pripremiti fil.
Fil od čokolade
Rastopiti čokoladu na način na koji to inače radite (u šerpici, iznad ključale vode, u rerni ili u mikrotalasnoj). Penasto umutite maslac (margarin), po želji možete dodati malo šećera u prahu, ekstrakt vanile ili ruma, i na kraju rastopljenu čokoladu. Mutiti nekoliko minuta da se dobije fina krema.
Koristeći špric za filovanje i dekorisanje torti i kolača sa širim nastavkom (ili poslastičarsku kesu) naneti pripremljen fil na svaki kapkejk.
Uživajte i prijatno!
Uspešno ste se prijavili