15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Tortica koja budi sva čula: Savršeni čokoladni kapkejkovi

Tortica koja budi sva čula: Savršeni čokoladni kapkejkovi

Marta Buzurović
18. oktobar 2016. 16:28
Danas je svetski dan ovih ukusnih mini torti!
PODELI
F
T
G
P

Čokoladni kapkejk je izvrsna poslastica, kako za mališane, tako i za starije. Ovi slatki mali kolačići idealni su kako za rođendanske žurke i razne tematske proslave, tako i za praznike.

Ove slatke mini tortice neki mešaju sa mafinima. Zapravo, razlika između njih je minimalna. Mafini su uglavnom suvlji, punjeni kolači, dok su kapkejkovi prave torte u malom. Kapkejk ima mnogo fila i raznih ukrasa po sebi, a pri tome može biti ispunjen kremom, voćem ili nekim voćnim filom. Kapkejka ima u raznim ukusima, a jedan od najpopularnijih je upravo čokoladni kapkejk.

Kapkejk

Foto: Profimedia

Potrebno je za testo:

240 mililitara prokuvane vode

50 grama kakao praha

175 grama brašna

2 kašičice praška za pecivo

malo soli na vrh kašičice

113 grama maslaca (ili margarina)

200 grama šećera

2 velika jaja ( ili 3 manja)

2 kašičice ekstrakta vanile ili ruma

Potrebno je za fil:

100 g čokolade za kuvanje

50 g maslaca

šećer u prahu (po želji)

1 kašičica ekstrakta vanile

 

Kapkejk

Foto: Profimedia

Potrebno je ze dekoraciju:

Čokoladne i šarene mrvice, kokos, rendanu koricu (smrznute) pomorandže, šarene bombonice u obliku jaja, cvetiće, zvezdice, srca, leptiriće… Znači, što se dekorisanja tiče, ovde pre svega koristite svoju kreativnost, maštu i bukvalno sve što pronađete ?

 

Priprema:

Prokuvati vodu pa u nju dodati kakao prah i dobro umešati da se razmuti, tako da ne ostanu grudvice. Ovu smešu ostaviti sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Uključite rernu na 190 C i ostavite da se zagreje. Pripremite kalupe za mafine. Ukoliko nemate silikonski kalup za mafine, običan metalni kalup podmažite sa malo maslaca ili u kalup stavite papirne korpice.

U jednoj odgovarajućoj posudi izmešati suve sastojke (brašno, prašak za pecivo i so), a u drugoj mikserom umutiti puter i šećer, sve dok ne dobijete kremastu masu. Dodavati jedno po jedno jaje, neprekidno muteći smešu mikserom. Masa bi trebala da bude kao glatka krema. Dodati ekstrakt vanile ili ruma, pa sve opet izmešati. U ovu tečnu smešu postepeno dodavati mešavinu suvih sastojaka i miksati samo toliko  da se sjedini. Na kraju dodati prohlađenu vodu u koju ste prethodno umutili kakao.

Punite korpice za mafine, tako da u svaku stane oko 2/3 (dve trećine). Čokoladni kapkejk pecite u zagrejanoj rerni na 190 C, dovoljno je  15 – 20 minuta.

Vodite računa da ne presušite podlogu, jer onda vaši kapkejkovi neće biti toliko ukusni. Bolje ih pecite kraće vreme, pa čačkalicom proverite da li su dovoljno pečeni.

Čokoladne kapkejkove izvadite iz kalupa i ostavite ih da se hlade (poželjno na žicu, ako je nemate onda na tacnu), a za to vreme možete pripremiti fil.

Fil od čokolade

Rastopiti čokoladu na način na koji to inače radite (u šerpici, iznad ključale vode, u rerni ili u mikrotalasnoj). Penasto umutite maslac (margarin), po želji možete dodati malo šećera u prahu, ekstrakt vanile ili ruma, i na kraju rastopljenu čokoladu. Mutiti nekoliko minuta da se dobije fina krema.

Koristeći špric za filovanje i dekorisanje torti i kolača sa širim nastavkom (ili poslastičarsku kesu) naneti pripremljen fil na svaki kapkejk.

Uživajte i prijatno!

 

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Dezert, Kapkejk, kolači, Recept, Svetski dan
Strah ili sebičnost: Šta kada bake i deke počnu da se ponašaju kao deca?
Mel Gibson čeka deveto dete sa 34 godina mlađom devojkom
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube