15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Savršenstvo ukusa: Napravite sami najukusnije čizburgere

Savršenstvo ukusa: Napravite sami najukusnije čizburgere

Marta Buzurović
18. septembar 2016. 13:49
Danas se obeležava "Svetski dan čizburgera"!
PODELI
F
T
G
P

Iako mnogi od nas uživaju u ukusu ove sjajne kombinacije mesa, zemičke i kačkavalja, ne znamo da postoji pravilo kako se pravi čizburgeri prave.

Cizburger

Foto: Profimedia

Američki čizburgeri zvanično su patentirani na samom početku dvadesetog veka na jednom sajmu hrane. Tadašnje američko tržište obilovalo je junećim, telećim i goveđim mesom, pa je tada nastalo nekoliko verzija istog jela. Burgeri i čizburger su ipak zadržali pravilo da se prave samo od junećeg mesa.

Burgeri su u obliku kruga, a trebalo bi da su debljine do dva prsta, dakle deblji su od naših pljeskavica. Serviraju u mekim zemičkama koje možete kupiti u marketima ili bolje snabdevenim pekarama, kečapom, zelenom salatom (ili sezonskom salatom) i senfom kao prilogom. Ostali sastojci su ono što vi želite da stavite. Kada ih izroštiljate, ispečete ili ispržite (po pravilu se stavljaju na roštilj) burgeri su dovoljno topli da na njih možete staviti list tvrdog ili tost sira koji će početi da se topi i takve ih stavite u zemičku. Tako nastaje čizburger koji se uglavnom služi sa pomfritom.

Potrebno vam je (za četiri čizburgera):

500 grama mlevene junetine

So

Biber

Ulje

Kečap

Senf

Majonez

Kiseli Krastavčići, paradajz ili nekoliko listova zelene salate

Četiri lista kačkavalja

Četiri zemičke

Veća glavica crnog luka

Priprema:

Meso stavite u činiju i dodajte tri tri kašičice soli i pet kašičica bibera. Meso izmešajte sa začinima i dobro ga umesite. Dodajte ulje kako vam se ne bi lepilo za ruke. Nakon što ste umešali sve u kompaktnu masu, podelite meso na četiri dela i napravite pljeskavice koje bi trebalo da budu debljine oko dva prsta.

Ukoliko meso pržite, stavite na srednju vatru, prekrijte i na kraju kada je već gotovo, pojačajte vatru i sačekajte da se stvori fina korica.

Ukoliko pečete, stavite u rernu na oko 20 minuta.

Zemičke isecite na pola i ređajte sastojke kako vam odgovara.

Kada je meso gotovo, na njega stavite po parče kačkavalja, prekllopite zemičku i uživajte u divnom ukusu!

Savet: Čizburgeri se sjajno slažu uz pomfrit i pohovani luk.

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Cizburger, Recept, Svetski dan
Ako je ovo vaš horoskopski znak, onda zavedite partnera pa ga odvedite u krevet
Kreacijama za pomoć Tiršovoj: Humanitarna revija Verice Rakočević
28. avgust 2025.Vanja Vidić

Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?

28. avgust 2025.Vanja Vidić

Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta

28. avgust 2025.portal_admin

Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

28. avgust 2025.Vanja Vidić
Zašto parfemi ne mirišu isto tokom čitave godine?
28. avgust 2025.Vanja Vidić
Od tribina do ulice: Sportski dres kao modni must-have i ovog leta
28. avgust 2025.portal_admin
Srpska lepinja osvojila Evropu: Našla se među deset najboljih hlebova
27. avgust 2025.portal_admin
Dišenova mišićna distrofija, trka s vremenom u kojoj terapija znači život
26. avgust 2025.portal_admin
Žene će ove jeseni nositi smele boje kose – ove nijanse će većina tražiti frizerima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube