Po tradiciji, supružnici primaju goste koji se podrazumeva se moraju pojaviti sa poklonima. Simbolično, na taj način im pomažu na početku braka i zajedničkog života.
Mlade domaćice ustaju rano i mese četrdeset kolača koji su nazivaju mladenčići i predstavljaju dug, srečan i sladak život. Peku ih, premazuju medom i nude svu decu koja pre podne dolaze u kuću. Najčešće su kružnog oblika i služe da se novopečena mlada dokaže kao domaćica pred gostima, i naravno pred svekrvom.
Zato, namestite kecelju, zasucite rukave, i počnite da mesite, a mi vam dajemo recept pravo iz kuvara naših baka.

Foto: profimedia
Sastojci: 1/2 l mleka, 1 kvasac, jedno celo jaje, jedno žumance, dve- tri kašike šećera, 120 g. otopljenog putera, 1 kg. brašna i med.
U činiju sipajte mleko i kvasac, dodajte jaje i žumance, šećer, otopljeni puter i sve to umutite. Dodajte brašno i zamesite testo.
Ostavite testo u činiji, i sačekate oko sat vremena da nadođe.
Nakon toga, razvucite testo na debljinu od 3 cm. Okruglom modlom počnite da pravite vaše mladenčiće. Ako nemate modlu, za ovo može da vam posluži i obična čaša. Kada je vaših 40 kolačića gotovo, tradicija nalaže da ne napravite ni jedan više.
Mladenčići se premazuju medom kada se ispeku, i obavezno se služe uz med u činiji.
Prijatno!
Uspešno ste se prijavili