Možete da ga pripremate na mnogo načina, a on će vašem organizmu da obezbedi mnogo korisnih sastojaka.
Evo nekoliko blagodeti karfiola
- Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Redovnim konzumiranjem karfiola smanjuje se rizik od nastanka kancera.
- Ovo povrće sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9, minerale i korisne fitohemikalije. Dobar je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima visok sadržaj vitamina C.
- Karfiol sadrži kalijum, mineral koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića.
- Pored toga, u ovom povrću se nalaze i izotiocijanati koji sprečavaju razvoj ćelija raka.
- Redovnim konzumiranjem karfiola sprečava se oštećenje organizma usled dejstva slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidante.
- Karfiol deluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja i kancera.
- U karfiolu se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu. Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa…
- Karfiol može da smanji upale i da čuva zdravlje krvnih sudova. Takođe, ovo zdravo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju.
- Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktiviraju prirodnu detoksikaciju organizma. Naučna istraživanja su pokazala da glukozinolati deluju prevenitvno na pojavu nekih vrsta kancera.
- U karfiolu se nalazi i alicin koji deluje povoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Pored toga, kombinacija selena i vitaminoma C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi.

Foto: Profimedia
Potaž od karfiola
Potrebno je:
- 300 gr karfiola
- 150 g maslaca
- 1 kašika brašna
- 1 sveže žumance
- 2 dl mleka
- 1/4 limuna
- kašičica mešavine začina
- 2 kašike pavlake
Karfiol očistiti, oprati i skuvati u vodi. Napraviti belu zapršku od brašna i butera i zaliti je vrelim mlekom, po potrebi dodati malo vode, mešavinu začina, – sve prokuvati i na kraju dodati cvetiće kuvanog karfiola. Začiniti svežim žumancetom, pavlakom i limunom. Prijatno!
Pročitaj još:
Uspešno ste se prijavili
Izvor:stvarukusa/aska.rs