Amuz buš (Amuse Bouche) predstavlja zalogaj koji se služi pre početka obroka. Francuski termin “Amuse bouche” u bukvalnom prevodi znači “zanimacija za usta”. Amuz buš se razlikuju od klasičnog predjela, u pitanju je malo jelo, bira ga šef kuhinje za gosta i ovaj zalogaj je besplatan.

Foto: Profimedia
Uloga amuz buša je da pripremi gosta za obrok i da pruži uvid u kreativan svet šefa kuhinje. Amuz buš se pojavio 80ih godina na restoranskim menijima. U zavisnosti od restorana amuz buš može biti nekoliko maslina do delikatnih i moderno kreiranih zalogaja koji zahtevaju dosta pripreme i pažnje.

Foto: Profimedia
Imajući u vidu da je ovaj zalogaj prvi koji gost proba, posebna pažnja se poklanja načinu kreiranja i prezentacije kako bi se prenela umešnost zaposlenih u kuhinji.
Pročitaj još:
Ko kaže da je samo za muškarce? Ovo su najbolji kokteli od piva!
Uspešno ste se prijavili