Ukoliko želite da obogatite svoju kuhinju svežim začinima na pravom ste mestu!
Malo ko ne voli začinjena jela, a još ako su začini sveži iz bašte, pa ko bi tome odoleo?! Kako veliki broj ljudi živi u zgradama često se koriste kupovni začini u kesicama, misleći da „ne postoje uslovi“ za iste u stanu. Međutim, tu smo da vas uverimo u suprotno.

Foto: Profimedia
Začini u teglama
Super trik i za one koji nemaju bašte. Možda su kupovni začini jednostavniji za upotrebu, ali nema lepšeg mirisa od svežeg origana na pici ili bosiljka u čorbi, zar ne?
Dakle, tegle za ovu namenu mogu da budu srednje ili velike, napunite ih svežom zemljom i zasadite željeni začin (origano, bosiljak, ruzmarin, nana, majčina dušica, peršun itd).
Savet br.1: Na dnu tegle stavite kamenčice, pa tek onda zemlju sa biljkom jer se na taj način sprečava truljenje korena. Naime, saksije imaju rupe na dnu i sav višak vode odlazi u tanjiriće, sa teglama to nije slučaj. S tim u vezi, neophodna alternativa za skupljanje viška tečnosti jesu kamenčići. Ukoliko ih ne stavite, moguće je da vam koren istruli od viška vode koja nema gde da „ode“.
Fraze koje u ovom slučaju treba da se pridržavate jeste „manje je više“. Krenite sa dve/tri tegle i ne žurite jer se začini brzo šire i vrlo lako možete da dođete u situaciju da ne znate šta ćete sa velikom količinom začina i da „propadaju“ i da „guše“ jedni druge. Ispitajte svoj teren, malo po malo, pa u skladu sa tim ih i sadite.
Savet br.2: Sa začine je neophodna senka. Ne direktno Sunce, ali ne ni mrak. Dobro je da stoje kod prozora u hladnijim danima kada nije jaka svetlost, stvara se efekat „staklenca“, međutim kada otopli navucite nešto na prozore ili ih jednostavno udaljite od direktnog izvora svetlosti.

Foto: Profimedia
Tegle zalivajte češće po malo, nemojte da začini „plivaju u vodi“, niti da su skroz suvi. Potrebno je da se režu makazama kako bi bili bujniji i više napredovali.
Obogatite svoja jela domaćim proizvodima, igrajte se u kuhinji.
Ko kaže da ne možete u stanu da imate svoju baštu?
Pročitaj još:
Doručak, ručak i večera u tegli: Osim što je sada “moderno”, idealno je i za transport hrane
Raskoš i zdravlje u jednom: Jestivo cveće, najlepši ukras tanjira
Orašasti plod koji čuda čini vašem organizmu: Zbog OVOGA jedite svakodnevno pistaće!
Uspešno ste se prijavili