Iako se dosta piše o tome da je dosta zdravo povrće, mi ćemo ovde da vam predočimo šta tačno šargarepa „radi“ vašem organizmu. Možda uz ovaj tekst i vi koji niste baš njeni ljubitelji poželite da svakodnevno bude deo vaših obroka.
Odmah na početku da spomenemo da ukoliko želite da zadržite mladalački izgled, stručnjaci savetuju jednu šargarepu dnevno.
Preventiva je kancera zahvaljujući antioksidativnoj moći karotenoida koje sprečavaju razvoj slobodnih radikala u telu. Takođe, sadrži i mnoge komponente koji usporavaju razvoj kancera. Smatra se da redovno konzumiranje šargarepe smanjuje rizik od raka pluća, debelog creva i prostate.

Foto: Profimedia
Šargarepe jačaju imunitet i stvaraju otpornost na mnoge bolesti.
Pomaže u regulisanju holesterola i u smanjivanju rizika od srčanih oboljenja. Naime, sadrže beta-karoten, alfa- karoten i lutein koji pomažu pri regulisanju masnoće u organizmu i pri povišenom krvnom pritisku.
Šargarepa je odlična i za zdravlje zuba. Zapravo, prilikom grickanja ovog povrća skidate ostatke hrane sa zuba i negujete desni, u tome pomaže činjenica da je šargarepa bogata vitaminom C. Prilikom jedenja, ona podstiče lučenje pljuvačke koja vraća nivo kiselosti u ravnotežu i sprečava pojavu karijesa.
Dobra je za naš vid. Ovo povrće obiluje vitaminom A a ono direktno utiče na vid. U šargarepi takođe imamo beta karoten koji štiti od glaukoma, katarakte i makularne degenarcije.
Prijatelj je jetri. Šargarepa ima visok nivo vitamina A koji pomažepri izbacivanju otrova iz organizma. Smanjuje masne naslage u jetri, a vlakna pomažu u čišćenju jetre.
Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.
Pomaži u zdravlju i izgledu kože. Šargarepa štiti kožu od štetnog dejstva sunčevih zraka i obnavlja tkivo. Ukoliko pijete sok od šargarepe budite sigurni da je to prirodna zaštita i vašoj koži. Ona sprečava pojavu akni, pruža lep ten i ujednačava isti.
Šargarepa sprečava nadutost, zatvor i gorušicu jer zbog količine vlakana pozitivno utiče na rad organa za varenje.
Pročitaj još:
Mnogo blagodeti, ali i po neka mana: Ovo je sve što treba da znate o kukuruzu šećercu
Uspešno ste se prijavili