Skoro nema ko ne voli ukusan roštilj, a ukoliko ste prešli na vegansku ishranu i patite za omamljivim mirisom mesa koje „cvrči“ dok se priprema mi imamo rešenje.
Burgeri od sočiva su izvor belančevina, odličnog su ukusa i u zavisnosti od dodatih sastojaka, mogu biti vrlo hranjivi.
Potrebno je:
zeleno sočivo 100 grama
1 manji crveni luk
prsohvat mlevenog belog luka
4 kašike tostiranog suncokreta
3 kašike mlevenog tostiranog suncokreta

Foto: Profimedia
3 kašike tostiranog susama
2 kašike mlevenog tostiranog susama
1/2 kašikice crvene mlevene paprike
1 kašikica himalajske soli ili bio začina
1 puna kašika sušenog mlevenog vlašca
malo bibera
Priprema:
Sočivo kuvati sa dosta vode u dubljoj posudi.
Procediti i ostaviti da se ohladi, ispasirati i dodati začine.
Da bi se lakše oblikovale pljeskavice, može se staviti pripremljena smesa u frižider.
Na tiganju pecite svaku stranu oko 7 minuta, ali se mogu peći i u rerni, za to treba malo više vremena, pola sata ili više.
Ćevapi od povrća
Ovi ćevapi su krckavi, pikantni i oduševiće čak i one koji obožavaju meso!
Potrebno je:
200 grama dehidriranog proteinskog graška
2 velike šolje skuvanog pirinča
2 velike šargarepe

Foto: Profimedia
4 struka mladog crnog luka
1 struk mladog belog luka (ili 2 čena belog luka)
3 kašike raženih pahuljica
veza lista peršuna
1 kašičica karija
1 kašičica mlevene paprike (može i ljute, ukoliko volite)
1/4 kašičice kurkume
1/4 kašičice mlevenog kima
soli i bibera po ukusu
Priprema:
Grašak isprati, sipati u duboku posudu sa dosta vode i ostaviti preko noći da nabubri. Sutradan, grašak opet isprati, dobro ocediti a onda ga samleti u blenderu zajedno sa peršunovim listom.
Skuvati pirinač. Ukoliko vam pretekne pirinča, možete ga spremiti sa povrćem i dobiti lep prilog uz ćevape.
Lukove iseckati što sitnije i kratko izdinstati da splasnu.
Šargarepu narendati na najsitnije rende.
Sve sastojke sjediniti, dodati začine, pahuljice i rukama umesiti smesu i ostaviti je da odstoji makar 30 minuta.
Vlažnim rukama oblikovati ćevape, uvaljati ih u brašno i peći na tiganju sa svih strana dok ne porumene.
Pročitaj još:
Ukusna i pikantna: Otkrivamo vam tajne savršeno spremljene paste!
Kinesko-peruansko jelo koje spaja nespojivo: “Lomo saltado”, jelo koje se ne odbija!
Uspešno ste se prijavili