Gotovo ni jedan obrok ne može da se zamisli bez iseckanog luka, a ta radnja sa sobom donosi i po koju prolivenu suzu. Neprijatno, zar ne?!

Foto: Profimedia
Isprobali smo i sad sa vama delimo tri trika kao da sprečite iritaciju oka prilikom spremanja ručka. Odaberite onaj koji je za vas najjednostavniji i neka vam spremanje ovog povrća ne predstavlja mučenje niti teret, već sastavni deo uživanja u kulinarstvu.
Opcija 1
Hladan nož! Naime, pre nego što krenete da sečete luk stavite oštricu pod mlaz hladne vode, zatim krenite u akciju usitnjavanja. Nakon nekoliko poteza, kada se nož osuši ponovite postupak.
Opcija 2
Oguljeni luk stavite u činiju sa vodom koja nije ni previše mlaka niti previše hladna. Neka „odmori“ u toj vodi minut, dva i nakon toga spreman je za sečenje bez suza.

Foto: Profimedia
Opcija 3
Kda krenete da ljuštite luk obratite pažnju da ne skinete i njegov koren, već neka on takav ostane kao kapica na povrću. Tek kada završite seckanje luka, na kraju bacite neoljušćeni deo.
Koju način vi birate?
Pročitaj još:
Tri sastojka od po 300 grama i pogačice su gotove? Moguće je, verujte na reč!
Ukrašavaju dom i leče organizam: Ovo začinsko bilje bi trebalo da gajite u stanu!
Uspešno ste se prijavili