15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Ukusna i pikantna: Otkrivamo vam tajne savršeno spremljene paste!

Foto:Profimedia

Ukusna i pikantna: Otkrivamo vam tajne savršeno spremljene paste!

Anđelka Popadić
25. oktobar 2017. 14:03
Danas je svetski Dan paste! Naučite kako se pravilno sprema ova najpoznatija namirnica.
PODELI
F
T
G
P

Postoje dve teorije u vezi sa nastankom testenina, a malo ko zna pravu istinu.

Iako su paste poznate po Italijanima, interesantno je napomenuti da one zapravo ne potiču iz te zemlje!

Prva datira još od 1295. godine, kada je Marko Polo, venecijanski trgovac i naučnik, doneo ovu namirnicu iz Kine u koju je išao po svilu. Prema drugoj teorija se smatra da svu zaslugu za paste dugujemo Arapskim osvajačima, koji su u 7.veku doneli na Siciliju duge rezance ne bi li prehranili umornu vojsku.

Kako testenine nisu podložne buđanju, vrlo su otporne na vremenske nepogode, a i njihovi sastojci su pozitivno uticali na izdržljivost vojske, bile su odličan izbor Arapa.

Makarone sa tikvicama

Foto: Profimedia

Bilo kako bilo, ni jedna teorija se ne vezuje za Italiju kao majku pasta, ali tu titulu može ponosno da nosi, jer je jedina zemlja koja je usavršila spremanje najrazličitijih jela sa testeninom.

Postoje razne cake kako da vaša pasta bude savršena, isto tako i razne zablude o njenom spremanju koje se provlače godinama od „usta do usta“.

Mi vam otkrivamo italijanske trikove kako da bez mnogo truda napravite idealnu pastu koja će probuditi sva vaša čula. Takođe ćemo i razbiti neke predrasude koje prate testeninu.

Pasta

Foto: Profimedia

Prvo stavite u šerpu vodu da provri, tada posolite i smanjite temperaturu, zatim ubacite željenu testeninu

Kada ste ubacili testeninu u vodu, mešajte lagano sve vreme (to je trik da vam se ne zalepi za šerpu pasta).

Nikako ne ubacujte ulje tokom pripreme paste. Ulje pravi tanki sloj oko testenine i sprečava sos da se „slepi“ za nju, samo će kliziti sa nje.

Dovedite pastu do faze da lagano vri i kada vam zaliči da je gotova, probajte je.

 

„Al dente“ pasta je dobro spremljena pasta. „Al dente“ znači u bukvalnom značenju „prema zubu“, misli se da se ne prekuva previše da bude mekana, već da bude čvrsta pod zubima.

Prema italijanskom bontou špagete se jedu isključivo viljuškom. Upotreba kašike da bi se namotali rezanci na viljušku se čak smatra i nekulturnim ponašanjem.

Ne ispirajte gotovu pastu vodom nikako! Ukoliko to učinite, isto je kao i sa dodavanjem ulja, uništićete svrhu spremljene paste, a to je da se „sljubi“ sa sosom. Vodom skidate skrobni sloj koji „privlači sos na sebe“.

Konzumiranjem „al dente“ spremljene paste diže se nivo šećera u krvi i imaćete duže osećaj sitosti. Ovako spremljena pasta se brže vari.

Ne goji testenina, već razni umaci i sosevi koje kombinujemo sa njom!

Uživajte u vašoj pasti.

Pročitaj još:

Prste da poližeš: Pet soseva za špagete koje ćete obožavati!

Naše bake su bile u pravu: Hrana kao dokaz da zdravlje “na usta ulazi”!

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Al dente, svetski dan paste, testenine
Buduće mame već u 10-oj nedelji trudnoće mogu da otkriju da li nose bebu sa Daunovim sindromom
Njena kancelarija je u oblacima: Sara je elegantna, odsečna, žena pilot!
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin

Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila

7. jul 2025.Vanja Vidić

Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 
7. jul 2025.portal_admin
Ceo svet danas uživa u čokoladi: I vi možete da se zasladite, a da se ne kajete ako ste na dijeti
7. jul 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Bikovima ljubomora, Vage da se odmore iako je ponedeljak

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube