Kada bi vam neko pokazao tartuf, a da ne znate kako izgleda, pomislili biste da se šali sa vama i da je to nešto nevažno i neupotrebljivo. Ipak danas se on smatra za kralja gastronomije, afrodizijak i namirnicu koja je stekla ugled i prestiž kakav retko ko ima. Spada među najskupljim namirnicama na svetu, a sam način na koji se dolazi do njega je pomalo bizaran. Znam da će nekima zvučati i smešno, ali tartuf je gljiva koja raste na nekih 10-30 cm ispod tla i koju pronalaze ni manje ni više nego svinje. Postoji samo jedan mali problem kada su one u pitanju. Nisu previše pouzdane jer uglavnom kada i nanjuše tartuf, teško mogu da mu odole pa onda ljudi koji sa njima tragaju padaju u iskušenje da od njih naprave neku lepu krmenadlu. Ipak ti isti ljudi su dresirali i obučili posebne pse koji, ne tako dobro kao svinje, ali ipak pouzdano mogu da ih pronađu i što je najvažnije ne pojedu.
Izgled samog tartufa podseća na neki kvrgavi osušeni krompir, ali zato poseduje miris i ukus koji su izuzetno specifični. Neke od legendi kažu da su tartufe stvorili bogovi da bi ugodili sebi, umorni od pravljenja sveta. Jedna od priča kaze da je Napoleon dobio sina tek kada se dobro naje ove jedinstvene namirnice. Reč je zaista o veoma retkom plodu prirode i ako u svetu postoji oko 63 vrsta
gljive pod latinskim nazivom Tuber samo devet je jestivo, a četiri od njih se najčešće nalaze u prodaji. Najpoznatiji su beli i crni tartuf, kojih ima nekoliko vrsta. Ove gljive žive u simbiozi sa drvećem, odnosno među njihovim korenjem. Beli tartuf je skuplji od crnog, a cena mu može dostići i 800 evra za kilogram. Zanimljivo je da cena za veće komade belog tartufa na švedskim aukcijama može dostići i 4.000 evra za kilogram.

Beli tartufi, Foto: Profimedia
U poslednje vreme ljudi su uspeli da nekoliko vrsta odgajaju u kontrolisanim uslovima, ali ipak su i dalje cenjeniji oni koji se nalaze u šumama i proplancima. Tartufi se najviše pronalaze i jedu u Italiji, Španiji i Francuskoj, ali i u Srbiji gde se mogu naći ljudi koji ih sakupljaju i žive od toga. Jela sa tartufima su jako cenjena u svetu i nekada je dovoljna i mala količina da se dobije poseban
ukus. Seče se na tanke listiće pomoću specijalnih alatki, a od tartufa se mogu praviti i paštete, ulja, puter i dosta toga još. Mnogima će njigov ukus biti jak i odbojan, neki jednostavno neće moći da probaju, dok će drugi posle prvog zalogaja zavoleti ovaj jedinstven dar prirode. Jedno je sigurno, ravnodušni sigurno nećete biti, a to je svakome ko voli kuvanje jedino važno.
A ukoliko sve veći ljubitelj poslastica, nakon slatke priče o tartufima, predstavljam vam recept za američku pitu sa jabukama:
Američka pita sa jabukama:

Foto: Profimedia
Potrebne namirnice:
Jabuke 2 kg
Brašno 360 g
Puter 180 g
Šećer 150 g
Cimet 5 g
Način pripreme: Jabuke oljuštiti i izrendati, dodati 50 grama šećera i cimet. Dobro ocediti. Za testo pomešati brašno, omekšali puter i 100 g šećera. Uzeti okruglu posudu za pečenje i sa dve trećine testa obložiti dno i rubove. Staviti 10 minuta u zamrzivač i izvaditi. Rasporediti jabuke. Preostalo testo oklagijom rastanjiti i seći na uže trakice. Postaviti preko. Peći u zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.
Pročitaj još:
Jesen je pravo vreme za zimnicu: Napravite kornišone o kojima će svi pričati!
Kako sam se zaljubio u Francusku kuhinju: Brancin sa ukusnim grilovanim povrćem
Volite lazanje, a ne umete da ih spremite? Evo kako se ON snašao i napravio romantičnu večeru!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović