Naime, ovo je bolest sa kojom se živi, koja mora da se prati i kojoj svaki oboleli treba da se posveti. Osoba koje boluje od celijakije znači da je intolerantna na gluten, odnosno da je u organizmu nemoguće da se svari bilo šta što u sebi sadrži gluten. Samim tim možemo da kažemo da dolazi i do promena u digestivnom traktu.
Učestala je, a teška za razotkrivanje jer se uvek leči nešto drugo, retko kome odmah na pamet padne ovo oboljenje. Stručnjaci smatraju da je zastupljena i mnogo više nego što mi mislimo, samo je nažalost vrlo često pogrešno tretirana zbog simpotoma koji je oličavaju.

Foto: Profimedia
Ono što može da ukaže osobi da boluje od celijakije jeste: hrana počinje da bude opterećenje, nadutost, gasovi, dijareja, gubitak telesne mase, osip, crvenilo, takozvana kokošja koža, malaksalost, konstantan umor, niži krvni pritisak i vrlo često se uz ovo oboljenje provuče i neka autoimuna bolest.
Često se baš ti simptomi leče samostalno umesto da se urade kompletne analize, pogleda šira slika i postavi dijagnoza na koju će da se primenjuje prava terapija.
– Dešava se da ukoliko neko ima probleme sa stolicom, leči dijareju samostalno bez pomisli da neki veći problem postoji, pa zbog toga se sve češće dešava da dolazi do kasnog otkrivanja bolesti. To dalje prouzrokuje da osobe duže pate od nelagodnosti koje se dešavaju u njihovom organizmu i vode manje kvalitetan život. Svakome bih savetovala da pri prvim simptomima uradi detaljne laboratorijske analize i da stručnjaci utvrde kliničku sliku pacijenta. Lečenje je neophodno voditi u dva smera, uz lekara koji ustanovljava dijagnozu i nutricioniste koji propisuje adekvatnu ishranu – kaže Milka Raičević, nutricionista.
Ukoliko već imate dijagnozu, potrebno je da se pre svega okrenete zdravom životu i dobrim navikama. Stručnjak kaže da to da li će neko oboleti od celijakije ili ne, zavisi od više faktora: genetike, loših navika, raznih životnih predispozicija i fižičke aktivnosti. Potrebno je da se unosi dovoljno vode i da se vodi uredan život. Kada se kaže uredan, mislimo na fizičku aktivnost i odgovornost pri konzumiranju namirnica.

Foto: Profimedia
– Osobe koje pate od intolerancije na gluten moraju da gledaju sve etikete kada kupuju namirnice. Možda u početku deluje opterećujuće, ali vrlo brzo se čovek navikne i prilagodi. Posebno treba da se obrati pažnja na mleko i brašno. Svako ko ima celijakiju dobija na recept određenu količinu brašna bez glutena. Zna se da te količine nisu dovoljne i teško da mogu da zadovolje mesečne potrebe jedne osobe, ali bolje išta nego ništa. Sve koji zakazuju preglede kod mene volim da posavetujem da dođu sa blokčetom ne bi li zapisali tačan spisak namirnica i unos istih koji je adekvatan za njihovo stanje, zaboravi se. Morate biti odgovorni kada su ovakve stvari u pitanju – rekla je Raičevićeva.
Dakle, pre svega analize, uredan život, dosta vode i adekvatna ishrana.
Činjenica jeste da se sa ovim živi, ali ukoliko vodite računa o svom zdravlju možete i te kako da vodite kvalitetan život i bez glutena.
Pročitaj još:
Naš predstavnik na Evroviziji u bolnici zbog iscrpljenosti: OVAKO sprečite da vam se desi isto!
Lipe cvetaju, ljudi kijaju: Svaka peta osoba proleće dočeka sa terapijom protiv alergija!
Uspešno ste se prijavili