Krpe. Da, da, dobro ste čuli.
Naučnici sa Univerziteta sa Mauricijusa vršili su ispitivanja na 100 kuhinjskih krpa i došli do saznanja da je na čak 49 bio povećan rast bakterija, na trećini krpa su se razvile koliformne bakterije, to je grupa kojoj pripada Ešerihija koli.
Razvile su se u domovima nevegeterijanske ishrane u većim porodicama, ali i siromašnijim. Takođe, u pitanju su bile krpe koje su ostavljene vlažne da stoje na radnim površinama.

Foto: Profimedia
– Podaci pokazuju da se mnogim domovima tokom rada sa hranom ne vodi računa o higijeni i to je uobičajno u kuhinjama kod većih porodica. Vlažne krpe i višenamenska upotreba istih nisu nešto što treba ohrabrivati i praktikovati. Velike porodice sa decom i starijim osobama moraju biti posebno predostrožne – objašnjava Hurdojal, naučnik sa Univerziteta.
Mnogi su se s jedne strane uplašili, s druge strane zamislili, šta sad?! Kako da se smanji rast pomenutih bakterija, koje je rešenje?
Obradovaće vas kada čujete da je odgovor na ta pitanja vrlo jednostavan i dostupan – jednokratni papirni ubrusi. Dakle, naučnici savetuju smanjenu upotrebu ili skroz izbacivanje iz upotrebe kuhinjskih krpa i korišćenje ubrusa.

Foto: Profimedia
Mislite o ovome svaki sledeći put kada ostavite vlažnu krpu u kuhinji.
Pročitaj još:
Pitate se odakle prašina u stanu? Prljavština ne nastaje sama od sebe, a uzročnik će vas iznenaditi!
Uspešno ste se prijavili