Sa dolaskom jeseni, menja se ponuda na pijacama. Sveže povrće nam donosi nove recepte, kao i ideje za sjajna jela. Pre nego što počnete sa pravljenjem evo nekoliko stvari koje treba da znate o voću i povrću koje možete naći na tezgama u ovom periodu.
Bundeva
Puna je vitamina A, C, kalijuma i vlakana. Ovo povrće je veoma korisno za zdravlje, jer podstiče varenje i izbacivanje otrova iz organizma, smanjuje nivo holesterola u krvi, pomaže razgradnju masti, jača imunitet, nerve i deluje smirujuće. Semenke bundeve ispecite u rerni i grickajte između obroka, jer su pune vitamina B, belančevina i korisnih masnih kiselina. Zbog toga će vas zasititi i obezbediti vam energiju, a nećete se ugojiti.

Foto: Profimedia
Blitva, kelj, spanać…
Blitva, kelj, spanać i drugo tamnozeleno lisnato povrće sadrži lutein koji čuva vid. Bogato je i betakarotinom, vitaminom C i E, koji su antioksidanti, folatima (vitamin B) koji štite od raka, kalcijumom i magnezijumom koji jačaju kosti. Ovo povrće sadrži malo kalorija, a mnogo hranljivih sastojaka. Može da se koristi u salatama, čorbama, jelima i pitama te tako često biti prisutno u vašem jelovniku. Preporučuje se najmanje tri obroka lisnatog povrća nedeljno.

Foto: Profimedia
Pečurke
Pečurke se ne koriste toliko često u svakodnevnoj ishrani koliko bi trebalo, jer sadrže malo kalorija, a puno biljnih proteina, gvožđa, cinka, vlakana, vitamina i minerala. Zato imaju antioksidantno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo, a najvažnije je to što obezbeđuju organizmu selen koga nema u većini voća i povrća. Pečurke snižavaju krvni pritisak, šećer, holesterol i štite jetru, bubrege, srce i nervni sistem. Mogu da se koriste u ishrani umesto mesa jer su pune gvožđa.

Foto: Profimedia
Prokelj
Prokelj sadrži malo kalorija (26 kcal u 100 g), a izuzetno je hranljiv. Bogat je vitaminima C i A, biljnim proteinima, vlaknima i mineralima. Reguliše holesterol i glukozu u krvi, a dobar je i protiv zatvora. Istraživanja su pokazala da redovnim korišćenjem prokelja u ishrani najefikasnije može da se spreči rak debelog creva. Prilikom kuvanja, treba otklopiti posudu, da bi isparila sumporna jedinjenja.

Foto: Profimedia
Uspešno ste se prijavili