Gde su praznici tu je radost, gde je radost, tu su slatkiši, a gde su slatkiši tu je ljubav. Obradujte voljene keksom koji na prvi zalogaj hrska pod zubima, a zatim se topi i budi lepe emocije.

Foto: Dragan Mujan
Sve će to poprimiti još lepšu notu ako dodate praznični duh, odnosno ako ih dekorišete u stilu Nove godine i Božića. Dakle, irvasi, čizmice, pahulje, jelka…
Pustite mašti na volju i igrajte se.

Foto: Dragan Mujan
Pre svega toga, neophodno je da napravite keks, a mi imamo sjajan i provereno dobar recept za isti.
Puter keks
Potrebno je:
450 g brašna
1 kafena kašičica praška za pecivo
1/4 kafene kašičice soli
225 g putera
1 jaje
Priprema: Puter i jaja treba da budu zagrejani na sobnoj temperaturi. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, zatim dobro umutite jaje. Puter i šećer mutiti zajedno minimum pet minuta. Odmah posle u to dodajte umućeno jaje i mutite jedan minut. U umućen puter postepeno dodajte brašno. Sve mutite malom brzinom. Umućeno testo još jednom premesite rukama, ne duže od jednog minuta. Smesu za testo podeliti na dva dela i svaki umotajte u streč foliju.
Testo treba da stoji u frižideru osam sati.
Ohlađeno testo razvaljati između dva lista peko papira, izvaditi keksiće željenog oblika. Tako pripremljene keksiće, pre pečenja stavite na osam minuta u zamrzivač zajedno sa plehom. Za to vreme zagrejte rernu na 190 stepeni. Pecite ih tako da ostanu beli, izmedju 10 i 12 minuta, zavisi od rerne. Nakon vađenja pleha iz rerne ostavite keksiće u plehu još 5 do 7 minuta, pa ih tek onda prebacite na rešetku za hlađenje.
Dekoraciju pravimo sa rojal ajsingom, a recept za tu smesu vam takođe poklanjamo.
„Royal Icing“
Potrebno je:
1 belance
150 g šećera u prahu
1 kafena kašičica limunovog soka

Foto: Dragan Mujan
Priprema: Belance u prahu prethodno rehidrirati prema uputstvu sa pakovanja, lagano žicom razbiti grudvice. Dodati šećer u prahu i mutiti mikserom najmanjom brzinom, oko 2 minuta, dodati limunov sok i mutiti još minut. Ne treba da se napravi šam od belanaca, već samo da se dobro ujednači smesa. Nakon mućenja protresti blago činiju, ako se smesa lepo slegne u ravnu površinu, da nema crta ni tragova od miksera, gustina je dobra. Ako postoje vrhovi koji se ne spuštaju potrebno je još malo razrediti smesu, dodaje se po dve do tri kapi limunovog soka, do željene gustine. Bela boja je gotova, sada u posebne posude vaditi po deo bele smese i dodavati gel boju. Dobro pomešati i boju odmah prebaciti u kesicu za ukrašavanje i vezati kesicu.
„Royal icing“ se brzo steže zato proces dodavanja boja mora da bude brz.
Sada kada je sve gotovo vreme je da pređete na zanimljiviji deo, a to je dekoracija.
Detaljni postupak o samom dekorisanju keksića pogledajte u našem video prilogu.
Ukoliko vam se ipak učini sve ovo komplikovano i da nemate vremena za čitav postupak, naša drugarica Nataša Vujasinović je tu da ispuni svaku vašu zamisao i ideje da pretoči u hrskave zalogaje sa novogodišnjim izgledom.
Prijatno.
Pročitaj još:
Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!
Najoriginalniji recept za pun ukus: Napravite princes krofne kao u najboljim poslastičarnicama!
Uspešno ste se prijavili