Često, možda i previše razmišljam o hrani, ali ne u smislu izgladnelog lava koji do poslednjeg promila snage lovi svoj plen u nameri da ga što pre savlada i pojede. Njegov jelovnik je dosta jednostavan, sve što trči, hodai beži, a pritom je isključivo mesnog porekla predstavlja poslasticu. Nekad mi se čini da bih se rado menjao sa njim. Jednostavno i teško za složeno i lako. Jednostavan je izbor dok je sam lov dosta zahtevan. Mi tih problema nemamo, gotovo sva vrsta hrane nam je dostupna. Jedino što treba je da odemo do marketa i izaberemo . Možda zvuči da preterujem, ali setite se koliko ste puta sebi u životu postavili čuveno pitanje „Sta danas da jedem?“.
Kada je izbor toliko veliki, hrana bude vaša strast, pored potrebe, deluje da nekada zaista ispred sebe imamo problem. Neki bi to nazvali slatkim mukama, ja ne. Što se tiče samog izbora, tu je već malo komplikovanije. Ne znam da li se jos nekom dešava, ali recimo kada predugo razmišljam šta danas da speremim za jelo obično ostanem gladan. Nije previše pametno izlaziti is okvira normalne ishrane koja podrazumeva balans između količine, izbora i doba dana. Na prvi pogled deluje jako komplikovano kako sve to uskladiti. Ipak ako u nečemu imamo iskustva i staza onda je to hrana.
Dovoljno je samo osluhnuti svoj organizam i mnogo toga će biti jasno i lako. Količinski je možda i najlakše, osećaj sitosti se ne ogleda u tome da posle obroka tražite krevet ili fotelju, nego da možete prošetati bez mučnine. Ako niste dovoljno hrane uneli ubrzo ćete čuti dobro poznat zvuk iz stomaka. Naći sredinu i nije tako teško. Za ostala dva je potrebno potruditi se i saznati što više o svakoj namirnici, kao i dejstvu na vaš organizam. Po tome ćete znati u koje doba dana je idealno konzumirati koju namirnicu. Jedna od boljih čovekovih osobina, bar onih koji se smatraju normalnim je da uče na svojim gređkama. Jednom kada ostanete gladni usled neodlučnosti šta danas spremati svaki sledeci pokušaj da dođete do rešenja će biti bliži cilju. Često su rešenja toliko blizu da nekada bude i komično kako ih ne primetimo. Dovoljno je bilo da pustim neki od kanala koji se bave kuvanjem i izaberem šta mi se dopadne. A danas tih kanala na svu sreću ima dosta. Ne treba da naglašavam da ponekad neke sastojke iz originalnog recepta promenim, ne zato što ih nemam nego želim da isprobam razne varijante. To je jedan od razloga zašto volim hranu, koliko god da isprobavali i znali, uvek ima nesto novo,ukusno i zanimljivo.
Za danas imamo možda dva najkraća i najlogičnija recepta za koje ste čuli. Zašto baš oni, neka vreme ovih dana kaže umesto mene.
Dinja sa prsutom
Potrebne namirnice:
Dinja 1 kilograma
Prđuta (Njeguska ili dimljeni but) 100 grama
Ako postoji savršena kombinacija voća i nečega slanog onda je to ova. Ohladiti dinju i iseći je na manje kocke. Pršutu koja je u slojevima iseći na trake debljine prsta. Obmotati dinju i pričvrstiti viljuškicom. Služiti ohlađeno.
Voće, voćna salata, bilo šta samo da je voće.
Mozda sam u naslovu preterao sa rečju voće ali zaslužuje svakako jos milion puta da ga izgovorim.Vraca u život nakon prvog zalogaja. Danas sam se odlučio za porodicu bostana, što ne znaci da ne možete staviti i drugo po vašem izboru. Koristio sam običnu lubenicu, narandžastu i naravno opet dinju. Kako ćete servirati neka bude vaš izbor. Evo mog predloga:
Pročitaj još:
Zavedite ga večerom, a osvojite dezertom: Napravite ovakve bruskete i zasladite se kruškama u vinu
Mediteranska večera za sve prilike: Napravite dimljenu pastrmku po receptu vrsnih kuvara
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović