15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Sedam stvari koje niste znali o bakalaru
Bakalar

Foto:Profimedia

Sedam stvari koje niste znali o bakalaru

Vladana Jokić
20. novembar 2017. 14:11
Jednostavna priprema štapića bakalara omogućava očuvanje svih hranljivih sastojaka, zbog čega ovu vrstu sa pravom smatraju kraljicom među morskim ribama.
PODELI
F
T
G
P

Bakalar spada u ribe čija je priprema izuzetno zahtevna, a da li ste znali da je bakalar:

  1. Jedno od omiljenih jela Mediterana, potiče iz hladnih mora.
  2. Vikinzima je sušeni bakalar bio osnovna namirnica na drugim putovanjima.
  3. Postoje tri vrste bakalara: atlanski, pacifički i grendlanski.
  4. Najveći izvoznici robe su: Island, Norveška, Švedska, Kanada i Poljska.
  5. Najbliži bakalara iz naših krajeva je oslić.
  6. Bakalar ima malo kalorija i čuva srce! Obiluje kalcijumom, jodom i gvožđem, vitaminom D i ima malo masti.
  7. Tradicija je da deca u Norveškom gradiću Bastrardu seku jezike bakalara,i pri tom zarade pristojnu količinu za svoj džeparca.
Bakalar

Foto: Profimedia

Bakalar sa krompirima iz rerne

Potrebno je:

  • oko 1 kg fileta smrznutog bakalara
  • oko 1,5-2 kg krompira
  • 6 čena belog luka
  • 1 veza peršina
  • oko 1 dl maslinovog ulja
  • so i biber
  • oko 3 dl belog suvog vina

Priprema:

Krompir oguliti i iseći na kriške debljine oko 1 centimetar. Filete bakalara izrezati na manje komade (2 – 3). Beli luk i peršun sitno naseckati. Slagati u redove u posudu u kojoj će se peći (koju smo prethodno namazali maslinovim uljem). Redom složite krompir, bakalar, beli luk, peršun i svaki red posolite i pobiberite, pa ponovite sve dok imate sastojaka. Zadnji sloj je krompir. Sve malo zaliti maslinovim uljem (4–5 kašičica), pa vinom do recimo 3/4 visine posude. Pokrijte folijom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 min. Zatim skinite foliju i pecite sve još 30 minuta. Prijatno!

Pročitaj još:

Kraljica slavske trpeze: Mimoza, brza i sočna salata za svačiji ukus!

Mekan kao duša: Domaći hleb pravo iz vaše rerne!

Mršavite uz pljeskavice i palačinke: Uz ova tri recepta učinite “brzu hranu” zdravom!

 

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Bakalar, Riba
Foto nedelje: O venčanici i haljini Serene Vilijams se pričalo proteklih nekoliko dana
Njih sva deca obožavaju: Ko se krije iza Duška Dugouška, Šilje, Popaja, Sunđer Boba?
8. jul 2025.portal_admin

Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina

8. jul 2025.portal_admin

Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“

Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković

Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

8. jul 2025.portal_admin
Internet su preplavili saveti da se ricinusovo ulje stavlja u pupak zbog zdravlja: Evo šta je istina
8. jul 2025.portal_admin
Zašto se hrom sve češće preporučuje i zašto ga zovu „saveznikom svih žena“
Sportske povrede
7. jul 2025.Anđela Stojković
Menstruacija i sportske povrede: Nevidljiva veza koju ne smemo da ignorišemo
đokovići, originalni razgovori, jelena
7. jul 2025.portal_admin
Jelena Đoković je DOKTOR NAUKA Evo koje sve škole je završila
7. jul 2025.Vanja Vidić
Genijalna i ranjena žena: Zašto još uvek boli ono što je Ingeborg Bahman napisala 

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube