15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Savršen dezert za Noć veštica: Izgleda komplikovano, a pravi se za tren ...
mozak torta, noć veštica

Foto:Aska.rs

Savršen dezert za Noć veštica: Izgleda komplikovano, a pravi se za tren oka!

Anđelka Popadić
31. oktobar 2017. 18:05
Pogledajte kako izgleda kada Aska pravi "Mozak" tortu, specijalno za Noć veštica!
PODELI
F
T
G
P

Dobro je poznato da se takozvani “Noć veštica” praznik obeležava, kako u svetu, tako i kod nas, na razne morbidne načine.

Imamo savet za savršen dezert ukoliko ste avanturista koji želi Noć veštica da provede sa društvom pod maskama.

Napravili smo “Mozak” tortu specijalno za ovu priliku!

Akcenat stavljamo na dekoraciju, a podloga za tortu može da bude po vašem izboru, preporučujemo patišpanj i čokoladni fil.

Poenta je zabaviti se, nabaviti željene sastojke i pustiti mašti na volju.

Potrebno je za fondan:

50 grama margarina

30 mililitara vode

5 grama želatina

jedna supena kašika svetlog meda

600 grama šećera u prahu

mozak torta

Foto: Aska.rs

Priprema:

S obzirom na to da je za pravljenje mozga potreban oblik polulopte, ukoliko nemate adekvatnu posudu koja ide u rernu, za to, koristite trik kao i mi- cedaljku za testeninu koju ćete obložiti papirom za pečenjem i naliti smesom za kore. Takvu cedaljku stavite na postolje u vidu manjeg pleha i ubacite u rernu. Kad se kora ispeče dobićete željenu poluloptu, rasecite na dve ili tri kore i filujte čokoladom. Spoljašnost torte se ne filuje već se premazuje takozvanim lepkom za fondan uoči samog ukrašavanja. Kada kažemo lepak mislimo na šećer razmućen u vodi zagrejanoj na tihoj temperaturi.

Prvo stavite želatin u vodu, razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta. Na laganu vatru u poseban sud stavite kašiku meda i sačekajte da postane tečan, zatim dodajte margarin. Otapajte ga zajedno sa medom, mešajući sve vreme. Kada se sve sjedini, sklonite sa vatre i u vruću smesu stavite nabubreli želatin. Sve treba sjediniti mešajući ručno, dok se granulice ne otope. U odvojenu veću posudu stavite više od pola šećera u prahu i dobijenu smesu od meda prelijte preko njega. Mešajte ručno kašikom dok se ne zgusne. Kada više ne budete mogli da mešate krenite da mesite,  rukama pravite testo, postepeno dodavajući ostatak šećera u prahu. Kada ocenite da ste testo zvano fondan dobro umesili, rukama urolajte masu, tako da dobijete deblju veću motku, slikovito objašnjeno, koju ćete seći nožem za potrebe pravljenja moždanih žila.

Evo i videa:

Potrebno za crvenu boju:

Tri kašike nekog crvenog džema (od malina, višanja…)

Pola šolje vode

Kesica jestive crvene boje

Pola limuna (nacediti u šoljicu)

Torta

Foto: Profimedia

Priprema:

Na tihu vatru stavite sve sastojke zajedno i mešajte dok ne počne da vri. Mešajte sve vreme i na kraju ostavite da se ohladi.

Dekoracija:

Kada ste nafilovali tortu, premazujte deo po deo “lepkom za fondan”  i urolan fondan bele boje uvijajte, istanjujte po ugledu na moždane vijuge, po vašoj želji. Farbanje, odnosno dodavanje krvi vašem mozgu ide za kraj. Premazujte četkicom. Ukoliko vam se bude videla boja patišpanja ispod fondana, ne brinite, samo prelijte kašičicom prazan prostor.

Da bi vaša torta bila realnija, možete “slučajno” malo boje prosuti i po postolju.

Zabava može da počne.

Prijatno!

Pročitaj još:

Treba vam maska za Noć veštica? Uz naše savete ćete večeras biti najmorbidnija devojka!

Noć veštica ili Sveti Luka: Kako treba da obeležite današnji dan?

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Hrana, Mozak, Noć veštica, Recept, Torta
Ana Stanić niže uspehe : “Ono što smo mi” je u trci za najbolji spot godine
Horoskop otkriva: Koji je njegov skriveni fetiš?
21. avgust 2025.portal_admin

Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja

21. avgust 2025.portal_admin

Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?

21. avgust 2025.portal_admin

Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

21. avgust 2025.portal_admin
Bitno je da li u kupus salatu prvo stavljate ulje ili sirće: Neša Travka otkriva redosled začinjavanja
21. avgust 2025.portal_admin
Orlando Blum otišao na tretman čišćenja mikroplastike u krvi: Ima li ovo medicinsku potporu?
21. avgust 2025.portal_admin
Želite da znate kako vas drugi ljudi vide? Uradite test koji za samo 5 sekundi daje odgovor
21. avgust 2025.portal_admin
Od 21. avgusta će ovaj horoskopski znak zapljusnuti talas sreće: Kreće idealno vreme za njih
21. avgust 2025.portal_admin
Najstarija žena na svetu danas je napunila 116 godina: „Recite svim prilikama ‘da'“

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube