15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Salata sa tunjevinom: Savršen obrok za vrele letnje dane!
Salata sa tunjevinom

Salata sa tunjevinom: Savršen obrok za vrele letnje dane!

Aska logo
Aska
10. jul 2017. 12:21
"Ne gledaj me tako dok se ludi snovi množe,prevariću sebe srce nudi više no što može. I što mu je sudbina sve je to od lošeg vina, sve je to od lošeg vina."
PODELI
F
T
G
P

Dobro poznati stihovi muzičkog velikana sa ovih prostora Arsena Dedića koje su kasnije otpevali Zdravko Čolić i Bijelo Dugme. Koju god verziju da slušate prvo i jedino što ćete osetiti jeste teška emocija, koja bar jednom u životu zahvata celo naše telo i nekako omogućava da sećanja nadolaže brzinom svetlosti. Bilo crveno, belo ili roze, vino je kroz istoriju inspirisalo sve i svakoga. Od pesnika do Bogova. Specifičnost i uzvišenost omogućila mu je da postane nešto što je sinonim za uzživanje, svečane prilike, romantične večere, bol u glavi kada se pretera i slično.

Ono što je surova istina vezana za pravo vino jeste rečenica koja se često koristi, a koja glasi: „Često kopirano, nikad postignuto“. Gotovo da nema kraja u svetu koji u većoj ili manjoj količini ne proizvodi vino koje je vremenom postalo deo kulture i običaja. Veliku primenu ima i u kuhinji, naročito u mediteranskim zemljama gde se koristi za pripremu jednostavnih, ali i veoma složenih jela. Moje prvo iskustvo sa vinom bilo je  malo komično. Sećam se da sam kao baš mali odlazeći na selo kod dede, koji je inače nekih 40 godina proveo živeći i radeći u Parizu, imao priliku da se susretnem indirektno sa vinom koje je u tom trenutku za mene bila potpuna nepoznanica. Naime sedeći ispred kuće deda je otvorio bocu francuskog Merlota. Na samo otvaranje boce oslobađa se očaravajući miris, dok je ukus zbog mojih godina bio nešto o čemu sam samo mogao da sanjam, bar je naizgled delovalo tako. Ako kažu da cilj opravdava sredstva, a upornost moja glavna osobina, jasno je bilo da ću iskoristiti i najmanju opuštenost dede da se dočepam tog, za mene u tom momentu, centra sveta. Telefon je u kući zazvonio, deda je ušao da se javi, a na stolu plen potpuno nezaštićen. Prišao sam, uzeo mali gutalj i seo kao da se ništa nije desilo. Vremena za euforiju nije bilo jer se on ubrzo vratio. Seo je na svoje mesto, pogledao me i osmehnuo se. Jasno je bilo da sam provaljen i još jasnije da mi je to ovoga puta prošlo. Suština uživanja u vinu jeste umerenost, koliko god to čudno zvučalo. Oni koji uspeju da spoznaju granicu, znaju i  da uživaju u njemu jer je linija između čarolije i bola u glavi tanka poput niti. I na samom kraju, iskren da budem, bio bih mnogo srećniji da je pesma glasila: „Sve je to od dobrog vina.“

Dugo sam razmišljao koje jelo danas da preporučim, i nekako šta god da mi padne na pamet, kao šamar me udari tropski talas koji se odomaćio ovih dana. Bar da sam na moru pa da mi bude lakše, ipak dok ne krenem, utehu ću naći na nasem, Beogradskom moru.

Salata sa tunjevinom

Potrebne namirnice:

Tunjevina 170 g (jedna konzerva)

Paradajz 100 g

Masline 30 g

Rukola 10 g

Crveni luk 30 g

Lola rosa 50 g

Lola bjonda 50 g

Baget 30 g

Maslinovo ulje, so, sirće aceto balzamiko

Priprema: Salatu očistiti i oprati. Iseći na trakice, dodati rukolu i polovinu konzerve tunjevine, pomešati, začiniti sa malo maslinovog ulja, soli i aceta. Dodati masline u komadu i paradajz. Na vrh staviti crveni luk sečen na tanke kolutove i ostatak tunjevine. Baget premazati maslinovim uljem, malo zapeći u rerni i na njega staviti sitno seckane ili blendane masline. Prijatno!

Pročitaj još: 

Zavedite ga večerom, a osvojite dezertom: Napravite ovakve bruskete i zasladite se kruškama u vinu

Po receptu vrsnih majstora: Čokoladni kolač sa breskvama za prave hedoniste!

Kultura i običaji na tanjiru kao karakteristika jednog naroda

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Obrok, Salata, Tunjevina

Izvor:Igor Đermanović

Čelična lejdi koju malo ko može da osvoji: Žena Strelac u horoskopu
Adrijana Lima sa bivšom svekrvom obilazi Boku Kotorsku, a jedan detalj će vas oduševiti!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube