Mi pamtimo i baš smo danas odlučili da nam on zamiriše u kuhinji i ugreje ovaj kišoviti dan. U narodu i među domaćicama je pozant i pod nazivom „Mramorni kolač“, ili „Zebra“, bilo kako bilo, koji god naziv da odabereta to neće narušiti punoću njegovog ukusa i nežnu teksturu koju testo ima. Ne zaboravite da nađete adekvatan „kuglov pleh“ za ovaj kolač i zabava može da počne.
Hajdemo zajedno po namirnice pa u kuhinju!
Potrebno je:

Foto: Profimedia
Četiri jaja
280 grama šećera
Dva vanilin šećera
120 grama margarina
50 grama suvog grožđa
Šaka iseckanih oraha
10 kašika mleka
Tri kašike ulja
280 grama brašna
Kesica praška za pecivo
Dve kašike kakaa
Dve kašike ruma
Malo ulja
Šećer u prahu
Priprema:
Izmešajte prvo četiri žumanceta sa 280 grama šećera, dva vanilin šećera i 120 grama omekšanog margarina. Mikserom to umutite pa posle dodajte ostale sastojke.
Ti ostali sastojci su: 50 grama suvog grožđa i šaka seckanih oraha, postepeno dodajte deset kašika mleka i tri kašike ulja i na kraju mešajte sa 280 grama brašna i prašak za pecivo. U sve to ubacite čvrsto umućena belanca (4 belanca). Odvojite trećinu od celokupne mase i u nju dodajte dve kašike kakaa i dve kašike ruma.
U podmazan kuglov pleh izlijte red žute i red druge mase, na taj način pravite „zebra“ šare. Kolač se peče na 200 stepeni oko 50 minuta, zavisi od šporeta.

Foto: Profimedia
Po gotovom kolaču pospite šećer u prahu.
Prijatno!
Pročitaj još:
Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!
Da li vas ova poslastica asocira na detinjstvo? Napravite KOH, obradujte sebe i svoje najbliže!
Slatki greh kome ne možete odoleti: Napravite vazdušaste i slatke galete!
Uspešno ste se prijavili