Volim hranu.
Volim da eksperimentišem sa ukusima. Kada kažem da eksperimentišem, mislim uglavnom sa skroz novim stvarima ili sa proverenim koje znam da volim. Uvek postoji to nešto što ne jedem kao što su: paradajz, paprika i recimo od slatkiša baklave, tulumbe i tufahije.
Čudno?
Tako je – kako je i ne planiram sebe da silim na nešto što mi ne prija ili mi ne budi želju za promenom.
Odrasla sam između ostalog i sa babom i dedom, samim tim i čitavim spektrom domaćih đakonija iz njihove kuhinje. Slatkiši su babina specijalnost i uglavnom volim sve njene poslastice osim gore pomenutih famoznih tufahija. Tetka moja ih u poslednje vreme često pravi i uvek ih eskiviram, ne namerno već vrlo spontano.
To za mene nije konkretno slatko, već nešto što mogu ako treba, ali ako ne moram- ne bih!
Međutim, sinoć sam imala čast da se susretnem sa šefom kuhinje iz Sarajeva, Nihadom Memeledžijom, koji je učinio nešto neočekivano. Uspeo da me izvede iz zone komfora, kada pričamo o hrani i uzeo svu moju pažnju.

Foto: Jakov Simović
Svoju sarajevsku priču je sklopio u nekoliko specijaliteta, sve začinio dobrim vinom i još boljom rakijom. Tako bar kažu, ja sam preskočila piće i bacila se na jela.
Krajičkom oka sam videla i tufahije koje nisu izgledale kao tetkine, nisam znala zbog čega, ali sam se trudila da im ne pridajem značaj.
Međutim, šef je s puno ljubavi pričao o toj novoj recepturi koja me je pomerila s mesta i odlučila sam da s tih reči pređem na dela.
Probala sam ih!
Skoro nisam probala nešto ukusnije, ja da vam kažem. Ono zbog čega se njegova poslastica razlikuje od tetkine jeste zato što je umesto jabuke korišćena kruška.
– Jako je teško da se nađe prava jabuka, sve se raspadaju. Ni jabuke nisu ono što su nekad bile. Moja ideja je bila da koristim krušku ili dunju umesto jabuka i to se pokazalo kao odlična ideja – ispričao je za naš portal Nihad Memeledžija.
Verujte mi, ako ste ljubitelji ovog slatkiša oduševiće vas recept, a iako niste, kao što ja nisam bila – opet će vas oduševiti.
Ja sam kuvara našla u restoranu Kovač, gde se od sutra održavaju „dani Sarajeva“, a vi možete Sarajevo da dovedete i u vašu kuhinju uz ovaj jednostavan recept.
Dajte šansu bosanskom kolaču, vredi!
Tufahije
Potrebno je:
Kruške (kilogram ili kilogram ipo, po želji)
200 grama šećera
80 grama oraha
80 grama lešnika
80 grama badema
Jedan limun
Jedno belance
Malo slatkog mladog kajmaka
1 litar vode
2 vanilin šećera

Foto: Jakov Simović
Priprema:
Operite i ogulite kruške, izdubite sredinu i kore sačuvajte. U jedan sud sipajte litar vode, dodajte 50 grama šećera i kada voda provri ubacite kruške. Nakon par minuta ubacite sok od limuna i dva vanilina šećera. Kada se skivaju kruške, izvadite ih i u istu vodu ubacite kore i preostali šećer. Sirup koji ste dobili na taj način biće vam potreban za nadev. Fino ga procedite i ostavite sa strane dok se ne ohladi.
S druge strane izmešajte belance (po malo umućeno ne skroz), mlevene orahe, bademe i lešnike zatim tom smesom napunite kruške i stavite ih da se peku na 180 stepeni 15 minuta.
Pečene kruške kada su gotove izvadite, na vrh stavite kašičicu mladog slatkog kajmaka i prelijte ohlađenim sirupom, ili ukoliko imate sirup od šumskog voća ili slatko od šumskih jagoda – slobodno to iskoristite.
Prijatno!
Čekamo vaše komentare.
Pročitaj još:
Jednostavna i slatka: Bajadera po bakinom receptu idealna za prazničnu trpezu!
Poslastica koja pravi čuda u kuhinji: Marcipan, slast u milion oblika i boja!
Uspešno ste se prijavili