Nijedno biće na našoj planeti nije toliko okupirano potrebom da od svega napravi poseban doživljaj. I zaista kada posmatram iz ovog ugla ne mogu da se setim ni jedne stvari koja u većoj ili manjoj meri nije prošla kroz naš maštoviti mozak u nameri da se od nje napravi neki vid zadovoljstva.
Biću iskren, za mene ne postoji previše stvari koje trenutak mogu učiniti boljim, lošu volju zameniti osmehom na licu i omogućiti da dečju sreću i radost osetim celim bićem. Ako govorim generalno to je naravno hrana, ali ako želim da budem malo precizniji, to je jedan deo nje. Ne mogu je nazvati ni jelom kao ni dezertom. Zenskog je roda što automatski naginje ka neodoljivosti, zadovoljstvu, strasti. Kraljica užitka, sinonim za romantiku, vaša propusnica za mnoge lepe stvari, jednom rečju, ČOKOLADA. Kakao, kao glavni sastojak čokolade potiče iz tropskih predela Južne Amerike. Otkriven je jako davno, po nekim izvorima još 1100 godina pre nove ere.
Ipak da bi čokolada dobila oblik kakav danas ima, morala je prvo da se donese u Evropu, a zatim i upotrebom mlina u 18 veku omogući mlevenje kakaoa što je omogućilo proizvodnju čvrste čokolade. I to je bio pravi početak čarolije koja je zaokupirala ceo svet. Danas postoje tri osnovne vrste čokolade, crna, mlečna i bela (mada ja lično ovu poslednju ne smatram čokoladom). Ono što je čini tako posebnom i jedinstvenom jeste mogućnost da se kombinuje sa velikim brojem namirnica i kao finalni proizvod se uvek dobije nešto lepo i ukusno. Ako sa nekim sastojkom vaša mašta dobija svojih pet minuta, onda je to čokolada, čak i kad vam dezert ne uspe jedino što vas deli do užitka jeste, kašičica.
Ono što je jako važno, a vezano za čokoladu jeste sledeće. Nikad, ali bukvalno nikad je nemojte držati u frižideru i konzumirati tako ohlađenu. Ako želite da osetite pravo zadovoljstvo i potpunu čaroliju ukusa, onda je trebate čuvati na sobnoj temperaturi. Često volim da kazem da ako je čokolada porok, onda sam ja čovek koji mora na odvikavanje, samo se bojim da od nje ne postoji ni jedna delotvorna terapija. Ako ste nešto zabrljali kod lepše polovine, čokolada vam je glavni adut, ako ni ona ne pomogne onda ste gadno zabrljali.
Čokoladni kolač sa breskvama
Potrebne namirnice:
Za koru:
Plazma 100 g
Lešnik 100 g
Šećer u prahu 100 g
Puter 100 g
Malo vode po potrebi
Za fil:
Jaja 6 kom
Puter 200 g
Čokolada crna 200 g
Šećer 200 g
Još su nam potrebni lešnici u komadu 50 g, crna čokolada 50 g i breskve iz kompota 300 g
Način pripreme:
Za koru; Lešnik ako nije pečen ispeći u rerni par minuta, izvaditi umotati u krpu i izlupati tučkom za meso. Dodati mlevenu plazmu, šećer u prahu i istopljeni puter. Staviti na dno posude, lepo poravnati i odložiti u frižider.
Za fil: Umutiti 6 žumanaca na pari sa 100 g šećera. Kada se ohladi, dodati 6 umućenih belanaca sa 100 g šećera. Puter 250 g ranije izvaditi da omekša i umutiti sa 200 g istopljene čokolade na pari. Sve lagano izmešati dok se ne sjedini.
Cele lešnike umočiti u istopljenu čokoladu i ubaciti u frižider da se ohladi. Staviti ih preko kore i odozgo naliti fil. Na sam vrh staviti seckane komade breskve. Ako želite da pustite kreativnost da izađe iz vas, možda vam pomognem sa mojim predlogom. Prijatno.
Pročitaj još:
Kultura i običaji na tanjiru kao karakteristika jednog naroda
Hrana bez začina ne pričinjava zadovoljstvo: Umetnost doziranja i veština kombinovanja!
Punjene lignje sa feta sirom – Mediteranska filozofija života
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović