Ukoliko poželite da ovaj začin gajite u kućnim uslovima treba da znate da je zahtevan u smislu svetlosti i toplote.
Bosiljak može da nikne i da napreduje ako se gaji na temperaturi između 20 i 30 stepeni. Na nižoj temperaturi se neće dobro razviti, a na temperaturi od minus 5 može da uvene.

Foto: Profimedia
Bosiljak voli vlažnu, meku i plodnu zemlju. Preporučuje se da, ako odlučite da gajite bosiljak u domaćim uslovima, kupite zemlju iz specijalne cvećare.
Možete posatiti biljku u saksiji ili kutiju, ne mora biti velika, dovoljno je 10-15 cm dubine. Na dno stavite jednu šaku peska i kamenčiće, koji će služiti kao drenaža. Preporučuje se da uzmete seme bosiljka iz prodavnice koje se bave agrokulturom.
Uprkos tome što biljka ima određene hirove, dovoljno je da održavate potrebnu temperaturu za normalan rast i da je zalivate. Ostalo je lako.
Biljka je široko rasprostranjena u mnogim svetskim kuhinjama. Na mnogo mesta se naziva carska biljka. U prošlosti, uručivanje buketa ove mirisne biljke, se smatralo predlogom za vezu i duboka osećanja. U Latinskoj Americi i do današnjeg dana se smatra, da ako nosiš bosiljak u džepu, imaćeš novca.
Biljka koja se jednom razvila ima veliku primenu. Ako se saksija sa biljkom stavi na prozor ili na terasu u stanu, čuva dom od najezde komaraca i drugih dosadnih insekata tokom letnjih vrućina i muva koje su dosadne čitave godine. Osim toga, sveži listovi preko zime mogu osvežiti vazduh u sobi.
Pročitaj još:
Začini u teglama: Napravite sami korisnu i dekorativnu baštu u stanu!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:bonapeti.rs