Za testo:
25 grama svežeg kvasca
2,5 decilitara toplog mleka
75 grama putera – omekšalog ili istopljenog
400 grama brašna (i dodatnih 30-40g za miješenje i posipanje)
50 grama šećera
1/4 kašičice soli
Nadev:

Foto: Profimedia
50-60 grama istopljenog putera
100 grama smeđeg šećera
3-4 kašičice cimeta
za premazivanje
1 jaje
1/2 kašičice vode
šećer u granulama za posipanje
Priprema:
Kvasac rastvorite u malo toplog mleka i dodajte na vrh kašičice šećera. Poklopite i ostavite na kratko dok ne pripremite ostale sastojke.
U 400 grama brašna dodajte šećer, so i malo izmešajte. Dodajte kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mleko.
Mesite i posipajte brašnom, dok ne dobijete fino testo koje se odvaja od ruku i radne površine, oko 4-5 minuta. Dobićete fino, elastično testo. Prekrijte providnom folijom ili kesom, zatim krpom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe.
Premesite i razvucite testo oklagijom na oko 1cm debljine.

Foto: Profimedia
Premažite istopljenim puterom, pospite šećerom i cimetom i urolajte po dužoj strani.

Foto: Profimedia
Izrežite komade debljine oko 1.5 cm i slažite ih na papir za pečenje – u tom slučaju ostavite veći razmak između rolnica.

Foto: Profimedia
Pustite da nadolaze u plehu oko 30 minuta, a za to vreme zagrejte pećnicu na 250°C
Pecite od 6-9 minuta, ali vodite računa da brzo ubacite pleh da se rerna ne bi rashladila. Izvadite ih iz pećnice kad budu fino zlatne boje.
Služiti tople ili na sobnoj temperaturi. Prijatno!
Uspešno ste se prijavili