Voće je prečesto pod znakom pitanja u mnogim „dijetama“. Naravno tu su i restriktivne dijete apsolutno bez voća. Ako govorimo o medicinskoj nutritivnoj terapiji ili dijetoterapiji, odnosno pravim, vođenim dijetama od strane nutricioniste ili dijetetoreputa voće se isključuje u veoma retkim situacijama.
– To su najčešće alergije na fruktozu, koje su genetske ili određene intolerancije koje se i kasnije u životu mogu javiti. Dolazimo do zaključka da na svoju ruku ili na preporuku nečijeg iskustva ne isključujete voće. Nema potrebe za tim. Zanimljivo je kako se lako odreknemo voća, a ne na primer sladoleda. To je isto, kao što nam je nažalost lakše da popijemo tabletu nego da menjamo sebe tj. naše navike. Mislim da u tom uglu leži rešenje i zablude oko ukidanja voća – objašnjava Marija Prčić, nutricionista.

Foto: Unsplash
Voće je velika grupa namirnica koja je važna za dopunu dnevne energije, odnosno da ga unosimo kao užinu.
– Voće je izvor vitamina, minerala, biljnih pigmenata koji su se pokazali kao jaki antioksidansi. I uvek će se minerali i vitamini iz voća bolje resorbovati nego sintetički upravo zbog kombinacije koja je unutar voća – kaže nutricionista.
Kada su osobe sa dijabetesom u pitanju voće je tu opet pod opsenom, kao pod nekim velom tajne.
– U radu sa pacijentima nailazim, kada je reč o dijabetesu, kako tipa jedan tako i dvojke na lagodnost u konzumiranju slatkiša, gde samo povećaju dozu leka ili insulina. Za ovakav vid nutritivnog ponašanja imaju podršku kako stručnjaka tako i okoline. Ali, voće svedu na stare preporuke koje su im „dopuštale“ samo nakiselo voće. Moja preporuka bi bila ukidanje industrijskih slatkiša, slaniša koji su takođe izvori šećera i oslanjanje na voće kada želimo slatko. Ovo preporučujem ne samo osobama koje imaju dijabetes već svima onima koji žele da preveniraju nastanak bolesti i da održe zdravlje u optimumu – priča Prčićeva.

Foto: Pixabay
Ona navodi da je voće poželjno, ali ipak da je važna dobra kombinacija istog.
– Ako brzo gladnite nakon voća, onda gledajte da ga iskombinujte za užini sa kiselo-mlečnim proizvodom, poput jogurta ili nekog neutralnog sira ili pak sa jezgrastim voćem. Ako ste nakon jedne od ovih užina siti oko 2 do 2,5 sata i duže je moguće, našli ste svoj idealan slatkiš koji hrani, neguje vaš organizam ne remetići balans hormona. Neko je pregladan nakon jedne jabuke, dok je druga osoba oko 2 sata sita. Ovo navodim zbog individualnosti koju svako od nas poseduje. Ako vam se nekoliko puta za redom dogodi da od istih namirnica ili kombinacije hrane gladnite, pokušajte da napravite drugačiju kombinaciju koja će učiniti šećer u krvi stabiljnijim – navodi nutricionista.
Ovo je jedan od primera koji ona navodi:
„Na primer ogladneli ste od jogurta i u njemu šake iseckanih jagoda. Pokušajte u ovu kombinaciju dodati šaku badema. Proteini i masti unutar badema čine ovaj pravi voćni jogurt hranjivijim pa ste time duže u balansu. Neko će pak opet ogladneti brzo, pa možete i neke pahuljice na primer ovsene, dodati ili čija semenke. Tako dobijate pravu kašu koja ima znatno manje šećera i nema aditiva za razliku od industrijskih, gotovih kaša.“
Prčićeva naglašava da treba da znamo da na osećaj sitosti utiče manjak sna, dehidriranost, fizička (ne)aktivnost, sastav i vreme konzumiranja drugih obroka, balans hormona…
– Tako da pokušajte da date sve od sebe i negujte svoje telo pravim namirnicama. Najlakše je predati se, ne menjajući sebe i samo ukinuti neku namirncu. Pre svega i svake odluke dobro upoznajte svoj organizam, njegove potrebe kroz simptome koje šalje svakoga dana – zaključuje Prčićeva.
Pročitaj još:
Zaustavite emocionalno prejedanje uz savete našeg nutricioniste!
Naš nutricionista tvrdi: Detoks organizma je fora, nećete očistiti telo za svega nekoliko dana!
Želudačna kila ne mora uvek da se operiše: Izlečite je pravilnom ishranom!
Uspešno ste se prijavili