15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Naučite kako se postaje profesionalni kuvar, a neka vam u tome pomogne rec...
Losos sa povrćem

Foto:Profimedia

Naučite kako se postaje profesionalni kuvar, a neka vam u tome pomogne recept lososa sa povrćem

Aska logo
Aska
7. novembar 2017. 15:01
Postoji jedna izuzetna knjiga koju je napisao čuveni Entoni Burden i koja nosi naziv "Poverljivo iz kuhinje" .
PODELI
F
T
G
P

Ne ostajući ravnodušan i potpuno poistovećen sa njom odlučio sam da i ovom tekstu dam isti naziv jer smatram da je prikladan za ono o čemu ću danas pisati.

Profesija profesionalnog kuvara je jedna od onih sa kojom nećete imati sredinu, omogući će vam da osetite neviđena zadovoljstva ali i učiniti da se nekada osećate kao nasukani na pustom ostrvu bez ikakve šanse da vas neko pronađe. Da biste uopšte ušli u kuhinju i krenuli da zarađujete svoj komad hleba morate prvo da završite školu i prođete kroz razne prakse koje će imati za cilj da vas pripreme za sve što sledi. Ako ste gledajući svu onu lepotu na tanjiru  iznenada odlučili da promenite profesiju i pokušate da postanete profesionalni kuvar morate shvatiti jednu jako važnu stvar. To nije profesija koju ćete savladati preko noći tako što ćete uzeti par časova obuke, a da ne govorim o pokušaju da u kuhinju uđete bez ikakvog iskustva. Tada ste pokretna opasnost kako za druge tako i za sebe.

Mnogo je stvari u njoj koje mogu biti opasne po život od noževa, pare, klizavog poda pa sve do otvorenog plamena. Ono što je takođe jako važno jeste da je ova profesija poput doktorske. Nemate pravo na grešku jer je ljudski život u vašim rukama. Jedna od najvažnijih karakteristika i osobina koja vrhunske kuvare izdvaja od proseka, pored naravno znanja jeste i organizacija. Možete biti izuzetno kreativni, maštoviti, vredni ali ako niste organizovani, ne postojite, bukvalno. To je nešto što ne možete naučiti u školi, jednostavno morate sami da shvatite kako najbrže i najlakše da dođete do cilja. Taj cilj je osmeh na licu gosta koji će do poslednjeg zalogaja pojesti jelo koje ste spremili. Vi ćete tada biti njegov heroj, osoba koja je trenutak učinila posebnim. To zaista nije lako.

Da bi neko došao da proba vaše jelo nije potrebno mnogo. Dobra reklama će lako privući svakoga, a da li će se on opet vratiti zavisi velikim delom i od vas. Kuhinja je oduvek bila sinonim za kreativnost i avangardu. Danas se možda više nego ikad kuvarima dopušta da spajaju nespojivo. Nisam protivnik toga ako se kao krajnji proizvod dobije nesto ukusno i lepo, ali jesam ako je to jedini razlog da budete drugačiji od ostalih. Ako želite da vidite koliko je jedan ugostiteljski objekat ozbiljan naručite isto jelo pre podne i posle podne. Ukoliko dobijete identično jelo znajte da ti ljudi funkcionišu kao tim, a svaki tim je jači od bilo kog pojedinca. Da biste postali ozbiljan kuvar potrebno je i previše odricanja. Neće vam biti lako kao što nijedan posao to nije. Vaše strpljenje i živci će biti na velikom iskušenju, ali ako uspete da pronađete put, otkrićete jedan nezaboravan svet koji ne biste menjali nikada.

Za današnji recept sam odabrao ribu Losos koja se izuzetno brzo i jednostavno priprema.

Losos sa povrćem

Foto: Profimedia

Losos sa povrćem

Potrebne namirnice:

Fileti lososa 400 g

Maslinovo ulje 20 ml

Beli luk 5 g

Limun 50 g

Bosiljak 10 g

Paprika 100 g

Tikvice 100 g

Pirinač

Mirođija

So, biber po potrebi

Način pripreme: U zagrejanom tiganju propržiti lososa sa obe strane. Ne treba preterivati jer može postati previše suvo. Pred sam kraj dodati beli luk seckan sitno. Papriku i tikvice iseći po želji i takođe propržiti. Bosiljak iseckati sitno i pomešati sa malo maslinovog ulja. Preliti preko lososa i narendati malo kore od limuna. Ostatak limuna iscediti po želji. Pirinač skuvati i u zavisnosti od želje začiniti ili jesti kao varivo. Sve ukrasiti sa svežom mirođijom ili nekom drugom aromatičnom biljkom.

Pročitaj još:

Kinesko-peruansko jelo koje spaja nespojivo: “Lomo saltado”, jelo koje se ne odbija!

Palačinke sa kajmakom i pršutom! Pikantne i neverovatno ukusne!

Bundeva: Kraljica bez koje nema jesenje trpeze!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Losos, Povrće, Profesionalno kulinarstvo

Izvor:Igor Đermanović

Pripremite se da budete oslobođeni! Novi trejler za „Pedeset nijansi“
Kako da vaš dom izgleda još lepše: Korisni saveti za odabir i kačenje zavesa
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube