Ne ostajući ravnodušan i potpuno poistovećen sa njom odlučio sam da i ovom tekstu dam isti naziv jer smatram da je prikladan za ono o čemu ću danas pisati.
Profesija profesionalnog kuvara je jedna od onih sa kojom nećete imati sredinu, omogući će vam da osetite neviđena zadovoljstva ali i učiniti da se nekada osećate kao nasukani na pustom ostrvu bez ikakve šanse da vas neko pronađe. Da biste uopšte ušli u kuhinju i krenuli da zarađujete svoj komad hleba morate prvo da završite školu i prođete kroz razne prakse koje će imati za cilj da vas pripreme za sve što sledi. Ako ste gledajući svu onu lepotu na tanjiru iznenada odlučili da promenite profesiju i pokušate da postanete profesionalni kuvar morate shvatiti jednu jako važnu stvar. To nije profesija koju ćete savladati preko noći tako što ćete uzeti par časova obuke, a da ne govorim o pokušaju da u kuhinju uđete bez ikakvog iskustva. Tada ste pokretna opasnost kako za druge tako i za sebe.
Mnogo je stvari u njoj koje mogu biti opasne po život od noževa, pare, klizavog poda pa sve do otvorenog plamena. Ono što je takođe jako važno jeste da je ova profesija poput doktorske. Nemate pravo na grešku jer je ljudski život u vašim rukama. Jedna od najvažnijih karakteristika i osobina koja vrhunske kuvare izdvaja od proseka, pored naravno znanja jeste i organizacija. Možete biti izuzetno kreativni, maštoviti, vredni ali ako niste organizovani, ne postojite, bukvalno. To je nešto što ne možete naučiti u školi, jednostavno morate sami da shvatite kako najbrže i najlakše da dođete do cilja. Taj cilj je osmeh na licu gosta koji će do poslednjeg zalogaja pojesti jelo koje ste spremili. Vi ćete tada biti njegov heroj, osoba koja je trenutak učinila posebnim. To zaista nije lako.
Da bi neko došao da proba vaše jelo nije potrebno mnogo. Dobra reklama će lako privući svakoga, a da li će se on opet vratiti zavisi velikim delom i od vas. Kuhinja je oduvek bila sinonim za kreativnost i avangardu. Danas se možda više nego ikad kuvarima dopušta da spajaju nespojivo. Nisam protivnik toga ako se kao krajnji proizvod dobije nesto ukusno i lepo, ali jesam ako je to jedini razlog da budete drugačiji od ostalih. Ako želite da vidite koliko je jedan ugostiteljski objekat ozbiljan naručite isto jelo pre podne i posle podne. Ukoliko dobijete identično jelo znajte da ti ljudi funkcionišu kao tim, a svaki tim je jači od bilo kog pojedinca. Da biste postali ozbiljan kuvar potrebno je i previše odricanja. Neće vam biti lako kao što nijedan posao to nije. Vaše strpljenje i živci će biti na velikom iskušenju, ali ako uspete da pronađete put, otkrićete jedan nezaboravan svet koji ne biste menjali nikada.
Za današnji recept sam odabrao ribu Losos koja se izuzetno brzo i jednostavno priprema.

Foto: Profimedia
Losos sa povrćem
Potrebne namirnice:
Fileti lososa 400 g
Maslinovo ulje 20 ml
Beli luk 5 g
Limun 50 g
Bosiljak 10 g
Paprika 100 g
Tikvice 100 g
Pirinač
Mirođija
So, biber po potrebi
Način pripreme: U zagrejanom tiganju propržiti lososa sa obe strane. Ne treba preterivati jer može postati previše suvo. Pred sam kraj dodati beli luk seckan sitno. Papriku i tikvice iseći po želji i takođe propržiti. Bosiljak iseckati sitno i pomešati sa malo maslinovog ulja. Preliti preko lososa i narendati malo kore od limuna. Ostatak limuna iscediti po želji. Pirinač skuvati i u zavisnosti od želje začiniti ili jesti kao varivo. Sve ukrasiti sa svežom mirođijom ili nekom drugom aromatičnom biljkom.
Pročitaj još:
Kinesko-peruansko jelo koje spaja nespojivo: “Lomo saltado”, jelo koje se ne odbija!
Palačinke sa kajmakom i pršutom! Pikantne i neverovatno ukusne!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović