Voda, vazduh i hrana se smatraju za 3 osnovna izvora života. Savremen čovek bez kiseonika može da izdrži oko 60 sekundi, bez vode od 24 sata do najviše 48, a bez hrane dve do tri nedelje. Kako je danas hrana vrlo dostupna i ne predstavlja samo potrebu organizma već i čisto uživanje, nema potrebe za gladovanjem. Mnogi hedonisti upravo hranu stavljaju u vrh liste uživanja i smatraju da njeno konzumiranje predstavlja užitak za sva čula.
Postoje dokazi da je Mahatma Gandi, koga mnogi smatraju velikim duhovnjakom devetnaestog i dvadesetog veka, mogao da bude bez hrane 21 dan.
Svakako treba napomenuti da prejedanje nije zdravo podjednako kao ni gladovanje, tako da, u ovom slučaju sredina jeste zlatna.
S obzirom na to da se danas slavi svetski dan hrane, posvetićemo pažnju onim namirnicama koje smatramo da treba da konzumirate često, da biste mogli da vodite zdrav i lep život.
Savetujemo da svu hranu spremate na način koji vama odgovara i prija, jer jedna poslovica kaže: „Ono što prija duši prija i telu“.
Najzdravije povrće
Lista zdravog povrća je zaista dugačka. Smatra se da svako povrće ima nešto korisno i zdravo za ljudski organizam, ali mi izdvajamo kralja među njima.

Foto: Profimedia
Brokoli je odneo titulu za „najzdravije povrće“ , konkurencija je, priznaćete, velika. Navodimo koje su to pogodnosti koje nam pruža ova zelena biljka.
Jedan od najsnažnijih antioksidanta koji smanjuje rizik od nastanka raka pluća, želuca, dojke i debelog creva. Veliki je zaštitnik od gripa, prehlada i infekcija. Zbog visokog nivoa C vitamina i aminokiselina brokoli jača imunitet, štiti organizam od slobodnih radikala i podstiče izbacivanje mokraćne kiseline iz tela. Takođe je korisna namirnica za žene u menopauzi, kao i za prevenciji osteoporoze, jer povoljno deluje na kosti. Sprečava nastanak anemije, a čest je sastojak i u dijetama baš zbog povoljnog uticaja koji ima na ljudski organizam i zbog malo kalorija. Sve te pogodnosti brokoli ima jer je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom, hromom, gvozdjem, cinkom, vitaminima C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, i sadrži mnoštvo enzima.
Može se jesti sirov ili kuvan, međutim da bi se iskoristila sva njegova svojstva savetuje se sirov ili služenje nakon par minuta kuvanja na pari. Dugotrajnom upotrebom ovog povrća može da se uspori starenje organizma.
Najzdravije voće
Borovnice se prema mnogim istraživanjima nalaze u samom vrhu liste najzdravijeg voća. Ovo je bobičasto voće koje je definitivno dobar antioksidant. Prirodni sok od borovnice je savršen lek protiv malokrvnosti, dalje, poboljšava funkciju vida i krvotoka, a i zaustavlja početne faze razvoja karcinoma. Takođe, u jednoj studiji se pokazalo da poboljšava memoriju, kako kod mlađih tako i kod starijih osoba.

Foto: Profimedia
Pored samih bobica i listovi borovnice su lekoviti, jer predstavljaju obilje minerala, kalijuma, natrijuma, hroma, gvožđa i bakra. Čaj od listova borovnice smatra se dobrim kao diuretik, za lečenje bubrega i bešike kao za lečenje šećernih bolesti kada se koristi kao sastojak u biljnim mešavinama. Borovnice i njeni listovi se u narodnoj medicini zovi prirodni insulin. Ovo voće se koristi i kod poremećaja rada organa za varenje, odnosno kod povraćanja, kašlja i želudačnim kiselinama.
Verujemo da je ovo dovoljno razloga da počnete da jedete borovnicu, ali i pijete, ako već niste.
Najslađe za kraj- najzdraviji slatkiš
Postoji zdrav slatkiš i dosta je koristan za naš organizam. Recite dragička, u pitanju je naravno, čokolada, ali ne bilo kakva! Crna čokolada sa minimum 70% kakaa ima dosta zdravih sastojaka i prednosti za konzumiranje od bilo kog drugog slatkiša.
Čokolada se nekada koristila kao valuta!

Foto: profimedia
Kakao je dosta zdrav sastojak, štiti od srčanih bolesti i šloga time što snižava krvni pritisak. Crna čokolada snižava nivo šećera u krvi, koliko god to možda paradoksalno zvučalo i ne utiče samo na regulaciju apetita već i na sprečavanje dijabetesa. Uz sve to poboljšava funkcionisanje mozga, pa se zato savetuje đacima i studentima uoči ispita i testova da uzmimaju nekoliko kockica ovog slatkiša. Utiče povoljno kod žena na takozvani PMS, ali kao i u svemu ostalom i ovde treba imati meru. Prejedanje crnom čokoladom će biti kontraproduktivno. Savetuje se dnevno uzimanje oko dve kockice.
Pročitaj još:
Snižava holesterol i leči astmu: Vreme je da počnete da jedete kesten!
Uspešno ste se prijavili