Medeni sladoled

Foto: Profimedia
Za neodoljiv sladoled sa ukusom meda potrebno vam je 500 grama slatke pavlake, ⅔ šoljice meda i 4 belanca. Pavlaku izmutite da bude kao šlag, pa je odložite u frižideru dok pripremate ostale sastojke. Med stavite u šerpu pa ga zagrejte do vrenja na srednje jakoj vatri. Neka se kuva dva minuta, a za to vreme izmiksajte belanca dok ne poprime bledu, belkastu boju. Vrući med vrlo polako dodajte belancima, neprestano mešajući ručnim mikserom, pa sa mešanjem nastavite dok se smesa ne ohladi (oko pet minuta). Belance s medom, zatim, varjačom lagano umešajte u šlag i dobijenu smesu zamrznite u čvrsto zatvorenoj posudi.
Klasični sladoled od pavlake
Vrlo jednostavno se priprema i sladoled od šlaga i kisele pavlake koji će svojim punim, ali prilagodljivim ukusom savršeno ići uz osvežavajuće voćne salate, vruće grilano voće ili tople slatke pite. 400 grama kisele pavlake prvo pomešajte sa 100-200 grama šećera u prahu, u zavisnosti od ukusa, zatim lagano umešati 300 grama šlaga. Šlag možete pripremiti od slatke pavlake, ali da biste smanjili masti u sladoledu, možete koristiti i šlag prah iz kesica. Ovoj smesi takođe možete dodati razne dodatke, poput izrendane čokolade i usitnjenog voća. Nakon šest sati u zamrzivaču, sladoled će biti spreman za jelo.
Ukoliko ste ljubitelj smrznutog jogurta, oduševiće vas ovaj recept s kojim ćete ga pripremiti za samo nekoliko minuta. Za smrznuti dezert s jogurtom i voćem biće vam potrebno 500 grama smrznutog bobičastog voća, 250 grama hladnog grčkog jogurta i po želji, malo limunovog soka i oko 2 kašičice meda. Sve sastojke stavite u blender i mutite dok ne postignu kremastu strukturu. Jako je bitno da je smrznuto voće izvađeno iz zamrzivača kako bi pripremljeni sladoled mogli odmah da poslužite.

Foto: Profimedia
Kremasti sladoled od banana
Na sličan način priprema se i mnogima omiljen sladoled od banana. Pet zrelih banana ogulite i isecite na sitnije komade pa stavite u zamrzivač na barem dva sata, odnosno, dok se ne zamrznu, a zatim ih u blenderu miksajte nekoliko minuta kako bi se pretvorile u ukusnu sladolednu kremu. Ovaj sladoled takođe možete oplemeniti raznim dodacima, a posebno je ukusan s puterom od kikirikija i grožđicama.
Osvežavajući sorbet

Foto: Profimedia
I sorbeti od voćnih pirea se mogu jednostavno pripremiti kod kuće, bez upotrebe aparata za sladoled. Veću količinu odabranog voća prvo dobro izmrvite u blenderu pa ga, po želji, iscedite kroz gustu cediljku kako biste dobili glatku kašu. Pritom, gumenom kašikom pritiskajte ostatke voća kako bi u cediljci stale tek sitne sjemenke i pulpa. Izmerite koliko ste šoljica voćnog pirea dobili, pa na svake dve šoljice pirea dodajte pola šoljice šećera. Mešavinu voća i šećera ponovno vratite u blender i miksajte dok se šećer ne rastopi. Zatim, smesu za sorbet izručite u široku posudu, kako bi se zamrznula u što tanjem sloju. Nakon četiri sata, smrznuti sorbet „sastružite“ iz široke posude, još jednom izmiksajte u blenderu i odmah poslužite.
Pročitaj još:
Dijetalno slatko zadovoljstvo: Probajte recept za zamrznuti jogurt
Uspešno ste se prijavili