Gotovo da nema poslastičarnice ili većeg marketa u kojem ne možete da kupite princes krofne. Ipak, one slabijeg kvaliteta pune sa sa pudingom od vanile ili sa šlagom, a to nije pravi fil ovih kolača.
Zato smo pitali stručnjake i saznali kako se pravi originalan fil i najfinije testo za ovaj kolač.
Potrebno je:
Za fil:
5 kašika brašna (oštrog)
10 kašika šećera
4 jaja
500 ml mleka
Za testo:
180 g brašna (mekog)
100 ml ulja
125 ml vode
3 jaja ili samo žumanca (izbor je na vama)

Foto: Profimedia
Priprema:
Pre svega pripremite fil. Uzmite polovinu od potrebnog mleka i kuvajte ga sa šećerom. U međuvremenu odvojite belanca od žumanaca i dobro mikserom umutite belanca. Sa preostalim mlekom umutite žumanca i dodajte brašno. Kada mleko koje se kuva sa šećerom provre, dodajte smesu sa žumacima. Kuvajte dok se smesa ne zgusne i mešajte kako ne bi ostale grudvice. Kada je ovaj deo gotov, u njega izmešajte belanca i ostavite da se ohladi fil.
Za pripremu testa potrebno je da stavite vodu i ulje da provru. Kada voda počne da vri sklonite sa ringle i dodajte brašno. Mešajte dok se smesa ne sjedini i testo ne počne da se odvaja od šerpe. Nakon toga pustite testo da se ohladi. Kada bude mlako uz pomoć miksera umutite jaja, ubacujući jedno po jedno. Napunite smesu u špric (ko nema može i u kesu kojoj ćete probušiti vrh) i oblikujte krofnice u pleh koji ste prethodno podmazali uljem, a onda na njega stavili papir za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta. Bitna napomena je da ne smete da otvarate rernu dok se krofne ne ispeku kako ne bi splasnule.
Kada napunite krofnice, po njima pospite šećer u prahu. Uživajte u ovoj poslastici!
Pročitaj još:
Gazirana voda je vaš svakodnevni napitak? Saznajte da li goji i koliko je (ne)zdrava!
Uspešno ste se prijavili