Obično na dan Božića „grabimo“ da sa bogate trpeze pojedemo što više mesa i masne hrane koja, pogotovo nakon posta, nikako nije dobra za organizam. Na ovu temu razgovarali smo sa nutricionistom Marijom Prčić, kako bismo mogli da vam damo neke savete vezane za ishranu. Trudite se da ne opteretite organizam teškom hranom.
– Post prate mnogi problemi nažalost. Prvi je pravilan odabir i kobinovanje namirnica, koji vodi ka drugom problemu odnosno dobijanju viška telesnih masti. To potom vodi ka trećem – zdravstvenim rizicima. Takođe u praksi se pokazalo da tokom posta ljudi misle više na hranu i odabir iste, može se reći opterete se, umesto da zapravo budu relaksirani, jer smisao posta je da negde sebe „pročistimo“. Pri kraju posta se javlja opet neka druga krajnost kako sad sebe da uvedemo u normalnu ishranu i vratimo se u stare tokove. Umerenost je i ovoga puta rešenje uz logiku – savetuje nutricionista.
Hajde da se sada baziramo na mrsnu hranu nakon 40 dana posta. Budite pažljivi sa namirnicama u narednom periodu.
Koja mrsna hrana je najbolja da se prvo unese u organizam?
– Tokom posta smo bili orijentisani mahom na žitarice, povrće i voće. Upravo se i sada, kada mrsimo, zadržavamo u ovom opsegu, ali dodajemo namirnice životinjskog porekla. Prve nedelje dodajte svega jednom neko crveno meso i to za ručak uz kuvano povrće. Piletina i riba neka se zadrže na meniju. Prve nedelje pokušajte da zaobiđete mesne prerađevine. Doručak neka bude kombinacija proteina iz jaja i nekih mlečnih namirnica uz povrće i integralni hleb. Ako se dogodi da zbog slavlja i slava budete povučeni da više jedete, pokušajte da unesete namirnice koje ometaju resorpciju masti i šećera. To su prirodna biljna vlakna odnosno prebiotici. Inulin je tu ključan kao prebiotik – objašnjava Prčićeva.

Foto: Profimedia
Kojim namirnicama šokiramo organizam?
– Svaka krajnost šokira organizam. Gladovanje kao postupak ili prejedanje. Previše slatkiša odjednom ili pak previše masne i slatke hrane skupa. Čeka nas period slavlja. Trudite se da pravite pauze između hrane na slavskoj trpezi. Zaobiđite alkohol koji nosi šečere i uz to prazne kalorije. Konzumiranje alkohola uz obrok je bezbolnije nego na prazan stomak. Pikantne salate koje se služe u sklopu predjela svuda prave pometnju. Na račun njih bolje malo više podvarka ili sarme pojesti nego unositi industrijsku proizvedenu masnoću iz raznih soseva ili majoneza.
Da li možemo da preteramo i šta ako se to desi? Koje su posledice?
– Možemo da preteramo uvek i mimo posta. Treba imati disciplinu i meru, a to nam je opet nažalost najteže. Reakcija je individualna i zavisi od nutritivnog ponašanja. Nekom probava odreaguje tako da izgubi redovno pražnjenje creva, a nekom sasvim drugačije te dobije dijareju. Postoje ljudi koje samo zadese bolovi i nadimanje, ali ni to nije prijatno. Osobe koje su već u nekim zdravstvenim problemima mogu da dobiju akutne probleme sa pankreasom koje mogu biti opasne po život. Ko već ima probleme sa žuči i jede previše masne obroke sad nakon posta, može da ugozi zdravlje unosom mesa sa kožicom koja je svima najukusnija. Osobe koje pate od dijabetesa treba da redovno mere šećer u krvi i da strogo vode računa o odabiru namirnica na prazničnoj trpezi – navodi nutricionista.
Da li ćemo teže svariti sada mrsnu hranu posle posta?
– Individualno je, zavisi od zdravstvenog stanja, godina, navika… Ako inače imamo problema naravno i ako imamo „osetljiv“ stomak. Ali, opet mesec i po dana smo jeli bez životinjskih masti i proteina zato važno je da oni sada ne budu u svakom obroku prisutni. Više manjih obroka je ključ kada smo slobodni, ne radimo i uz to praznujemo. Pijte vode, jedite salate uz svaki obrok, citrusno voće i družite se. Smisao praznika nije hrana, već dragi ljudi i konačno više vemena da se posvetimo sebi i drugima.
Koje namirnice posebno moramo da se „pazimo“?
– Kožice na pečenju, kožice na piletini, vidljivih masti na mesu, umaka, soseva, dresinga za salatu, umaka sa pavlakom i majonezom, torti sa mnogo filova i na kraju alkohola.
Ukoliko su vam potrebni još neki saveti vezani za ishranu, možete ih potražiti u blogu Marije Prčić OVDE.
Pročitaj još:
Balansirana ishrana nije dosadna: Šećere i masti možete da jedete, samo je bitno na koji način!
Planirate da posetite nutricionistu? Evo šta će vam sve trebati za prvi susret sa njim!
Učite decu od malih nogu da ne preskaču doručak, a nezdravu školsku užinu da zamene voćem!
Uspešno ste se prijavili