Većina voli kukuruz šećerac zbog slatkog ukusa i jednostavnog pripremanja, ali koliko smo zapravo svesni kako on utiče na naš organizam i koje su to njegove dobre i loše strane? Pored skroba, šećerac je bogat i vlaknima, belančevinama, vitaminima B ( B1, B5 i B12) zatim A, C, E, K; Sadrži kalijum, kalcijum, biljna ulja, ugljene hidrate, kao i folnu kiselinu.
Evo u čemu vam sve kukuruz može pomoći:
Odličan je diuretik, samim tim dobar je i za urinarne infekcije.
Vlakna koje sadrži kukuruz šećerac sređuju probavu, olakšavaju stolicu, samim tim sprečava pojavu zatvora. S druge strane, redovnom konzumacijom može da umanji rizik od sindroma iritabilnih creva (nervoza creva) i dijareje.
Pogodno je da se konzumira zbog hemoroida, pored toga i snižava rizik od raka debelog creva.
Dobar je kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu, a znatno smanjuje i gorušicu.
Sprečava anemiju.

Foto: Profimedia
Jača nervni sistem, poboljšava koncentraciju, čisti krvne sudove, savetuje se da ga sportisti redovno koriste zbog kondicije.
Što se tiče negativnih strana, treba pomenuti to da se sporije vari kod dece, da je alergen i namirnica koja može izazvati gušenje kod dece. Zbog svega navedenog stručnjaci savetuju da se u dečju ishranu uvede ova namirnica tek kada dete nauči dobro da žvaće (posle prve godine života).
Dostupan je tokom čitave godine i zato ga ubrajaju u svakodnevnu ishranu, jer se dubokim zamrzavanjem ne gube svojstva ove zahvalne namirnice, pa se može pripremati na isti način kao i svež ili konzerviran šećerac.
Mnogi stručnjaci savetuju konzumiranje ove popularne namirnice u kombinaciji sa pasuljem, graškom, boranijom, sojom ili sočivo. Zanimljivo je to da se u Meksiku prave supe i čorbe od kukuruza, a taj trend je sve više zastupljen i na našim prostorima.
Krem supa od kukuruza

Foto: Profimedia
Potrebno je:
300 grama kukuruza šećerca
30 grama putera
1 kašičica brašna
125 mililitara pavlake za kuvanje
0,5 litara vode sa mešavinom začina ili bistre supe
1 veza peršuna
Po želji začini: so, biber, beli luk u prahu i sl.
Priprema:
U dubljem loncu rastopite puter i dodajte kašičicu brašna, neka malo zapeni i odmah zatim sipajte vodu sa mešavinom začina, odnosno supu (po izboru). Kada počne da vri smanjite temperaturu i redom dodajte: kukuruz, pavlaku za kuvanje, začine i peršun isitnjen po želji. Kuvajte samo nekoliko minuta na laganoj vatri. Na kraju štapnim mikserom izmiksajte kukuruz i na taj način zgusnite masu i napravite lepu krem supu od kukuruza.
Supu možete služiti u kombinaciji sa hlebom.
Dodatak receptu: Tost hleb istostirati, tako topao hleb premazati maslinovim uljem i belim lukom, zatim iseckati na kockice. Gotove kockice od hleba preliti supom i dekorisati mlevenom slatkom paprikom.
Prijatno!
Pročitaj još:
Pune vitamina i minerala: 13 razloga da što češće jedete smokve!
Uspešno ste se prijavili