15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Mnogo blagodeti, ali i po neka mana: Ovo je sve što treba da znate o kukur...
Kukuruz šećerac

Foto:Profimedia

Mnogo blagodeti, ali i po neka mana: Ovo je sve što treba da znate o kukuruzu šećercu

Anđelka Popadić
3. oktobar 2017. 18:09
Ova namirnica može da se koristi kao povrće i kao žitarica, zbog toga se smatra da je dvostruki car među namirnicama.
PODELI
F
T
G
P

Većina voli kukuruz šećerac zbog slatkog ukusa i jednostavnog pripremanja, ali koliko smo zapravo svesni kako on utiče na naš organizam i koje su to njegove dobre i loše strane? Pored skroba, šećerac je bogat i vlaknima, belančevinama, vitaminima B ( B1, B5 i B12) zatim A, C, E, K; Sadrži kalijum, kalcijum, biljna ulja, ugljene hidrate, kao i folnu kiselinu.

Evo u čemu vam sve kukuruz može pomoći:

Odličan je diuretik, samim tim dobar je i za urinarne infekcije.

Vlakna koje sadrži kukuruz šećerac sređuju probavu, olakšavaju stolicu, samim tim sprečava pojavu zatvora. S druge strane, redovnom konzumacijom može da umanji rizik od sindroma iritabilnih creva (nervoza creva) i dijareje.

Pogodno je da se konzumira zbog hemoroida, pored toga i snižava rizik od raka debelog creva.

Dobar je kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu, a znatno smanjuje i gorušicu.

Sprečava anemiju.

Kukuruz šećerac

Foto: Profimedia

Jača nervni sistem, poboljšava koncentraciju, čisti krvne sudove, savetuje se da ga sportisti redovno koriste zbog kondicije.

Što se tiče negativnih strana, treba pomenuti to da se sporije vari kod dece, da je alergen i namirnica koja može izazvati gušenje kod dece. Zbog svega navedenog stručnjaci savetuju da se u dečju ishranu uvede ova namirnica tek kada dete nauči dobro da žvaće (posle prve godine života).

Dostupan je tokom čitave godine i zato ga ubrajaju u svakodnevnu ishranu, jer se dubokim zamrzavanjem ne gube svojstva ove zahvalne namirnice, pa se može pripremati na isti način kao i svež ili konzerviran šećerac.

Mnogi stručnjaci savetuju konzumiranje ove popularne namirnice u kombinaciji sa pasuljem, graškom, boranijom, sojom ili sočivo. Zanimljivo je to da se u Meksiku prave supe i čorbe od kukuruza, a taj trend je sve više zastupljen i na našim prostorima.

Krem supa od kukuruza

Kukuruz šećerac, supa

Foto: Profimedia

Potrebno je:

300 grama kukuruza šećerca

30 grama putera

1 kašičica brašna

125 mililitara pavlake za kuvanje

0,5 litara vode sa mešavinom začina ili bistre supe

1 veza peršuna

Po želji začini: so, biber, beli luk u prahu i sl.

Priprema:

U dubljem loncu rastopite puter i dodajte kašičicu brašna, neka malo zapeni i odmah zatim sipajte vodu sa mešavinom začina, odnosno supu (po izboru). Kada počne da vri smanjite temperaturu i redom dodajte: kukuruz, pavlaku za kuvanje, začine i peršun isitnjen po želji. Kuvajte samo nekoliko minuta na laganoj vatri. Na kraju štapnim mikserom izmiksajte kukuruz i na taj način zgusnite masu i napravite lepu krem supu od kukuruza.

Supu možete služiti u kombinaciji sa hlebom.

Dodatak receptu: Tost hleb istostirati, tako topao hleb premazati maslinovim uljem i belim lukom, zatim iseckati na kockice. Gotove kockice od hleba preliti supom i dekorisati mlevenom slatkom paprikom.

Prijatno!

Pročitaj još:

Super povrće: Jesen je pravo vreme za cveklu!

Da li je (ne)zdravo zamrzavati voće i povrće?

Pune vitamina i minerala: 13 razloga da što češće jedete smokve!

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Hrana, kukuruz šećerac, Povrće, zdravlje
Za njega kažu da je srpski Bred Pit: Ko je momak koji je jednim nastupom osvojio srca mnogih devojaka?
Kako se horoskopski znaci ponašaju u društvu: Ko ćuti, a ko vodi „glavnu reč“?
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube