Nije stvorena da bi bila nezapažena. Nekad veličana do nebeskih granica, isto tako spuštana u prašinu i blato, jednostavno što bi naši stari rekli „dobar sluga, ali loš gospodar“. Ne morate znati ništa opširnije o hrani da bi zaključili da vam ona nije potrebna, naravno tu se ne misli na decu kojoj je svaki obrok tokom dana jako važan. Organizam kod odraslog čoveka nema mogućnosti da se razvija i raste. Sve što se u tom periodu naših života dešava direktno se odražava na broj pantalona ili košulje.
Nisu nam potrebni hranljivi sastojci jer je period kada se večera obično konzumira nešto malo pre spavanje. Jasno je da tokom sna nećemo imati većih fizičkih napora, osim rećimo okretanja u krevetu usled vrućine, neudobnosti dušeka ili imate mozak Džona Neša koji i noću radi punom parom. Ipak u nekim situacijama će vam pružiti zadovoljstvo kako nećete osetiti ni u jednom obroku. Sinonim za hedonizam baš zbog svoje specificnosti, odnosno nedostatka potrebe ali svakako postojanja želje koja se budi u našem organizmu i koja svaku smisao i razum nadjačava.
Danas kada je proučavanje hrane dostiglo vrhunac, sve više ima zagovornika koji se zalažu ili za potpuno izbacivanje ili za prilagođavanje, odnosno odabir namirnice koje će pravilno uticati na naš organizam u tom dobu dana. Ona je prečesto povod za druženje, priču sa prijateljima, porodicom ili lepšom polovinom. Znam da će striktni poštovaoci bon tona reći da nije pristojno pričati tokom obroka i verovatno su potpuno u pravu. Ipak moje subjektivno mišljenje je da tokom obroka u ovom slučaju večere treba prozboriti koju rečenicu. Ne pričati punih usta, ili kao na tribini držati govore, ali umerena diskusija o recimo kvalitetu jela ili odabiru vina je poželjna. Ipak atmosfera u kojoj tih pola sata svi ćute i jedino što se čuje bude escajg koji ima dodir sa tanjirima, deluje po malo monotono i previše ozbiljno. Ne bi bilo fer da vas savetujem da je potpuno izbacite, jer ja prvi to ne želim, ne zato što ne mogu nego jednostavno zadovoljstvo koje mi pruža je nešto što bi mi nedostajalo. Prilagoditi sastav i količinu onoga što jedete, svakako.
Dimljena pastrmka sa dalmatniskom garniturom i brokolijem
Potrebne namirnice za dve osobe:
Fileti dimljene pastrmke 0,4 kg
Brokoli 100 g
Krompir 200 g
Limun 50 g
Spanać 50 g
Paradajz 100 g
Mrska so, maslinovo ulje, belo vino, beli luk
Način pripreme:
Za dalmatinsku garnituru: Krompir oljuštiti i iseći na kocke, skuvati ali ne do kraja jer će posle ići u tiganj. U tiganju zagrejati ulje, dodati beli luk i belo vino, spanać i krompir. Ostaviti još malo da se sastojci sjedine. U drugu manju posudu ili tiganj sipati ulje i beli luk, nakon par trenutaka dodati paradajz sečen na kockice (konkase) i začiniti. Brokoli skuvati. Kako bi se sačuvao prirodni izgled i svežina boje, odmah nakon kuvanja ubaciti ga u hladnu vodu ili vodu pomešanu sa ledom. Pastrmku ispržiti u tiganju. Na tanjir staviti filete pastrmke, preko nje paradajz, a sa strane dalmatinsku garnituru i brokoli. Limun po potrebi. Prijatno.
Pročitaj još:
Zavedite ga večerom, a osvojite dezertom: Napravite ovakve bruskete i zasladite se kruškama u vinu
Po receptu vrsnih majstora: Čokoladni kolač sa breskvama za prave hedoniste!
Hrana bez začina ne pričinjava zadovoljstvo: Umetnost doziranja i veština kombinovanja!
Uspešno ste se prijavili
Izvor:Igor Đermanović