Stiže nam još jedan recept iz Ljiljine kuhinje.
Do sada ste već možda navikli na ukusne đakonije koje nam sprema naša Ljiljan Vujović, a ovoga puta je odlučila da za nam lepo i natenane pokaže kako se prave savršene palačinke.
Palačinke
Spremanje i pečenje palačinki se retko planira. Uz malo dobre volje i namirnica koje imate u kući, za pola sata napravite poslasticu za pet osoba (15. palačinki).
Potrebno je;
-dva jaja
-malo soli
-pola kašičice šecera
-pola šolje slatkog mleka
-pola šolje jogurta
-dve šolje kisele vode
-jedna šoljica ulja
-300 do 350 grama brašna (po potrebi)
-malo džema,
-nekoliko kašika mlevenih oraha
-nekoliko kašika mlevene plazme
-malo prah šećera.
Priprema;
Po receptu; .jaja umititi, dodati malo soli i šećera, jogurt, slatko mleko, kiselu vodu brašni i malo ulja. mešati mikserom i dodavati brašna (ili kisele vode) dok testo ne bude sjedinjeno i dovoljno žitko da se lako sipa kutlačom.
U tiganj usuti šljicu ulja i pustiti da se ugreje. Odliti ulje u šolju i na vreo tiganj kutlačom sipati testo okrećući tiganj da se lepo razlije. Peći sa obe strane. Iz šolje kašikom u tiganj dodati malo toplog ulja i razliti palačinku. Testo povremeno mešati kutlačom dok ne potrošite sve.
Filovati džemom, mlevenim orasima, mlevenom plazmom, šećerom ili prah šećerom…
Testo je isto i za „slane“ palačinke.
Kako da ih napravite baš kako Ljilja, pogledajte u videu:
Uspešno ste se prijavili