15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Kuvanje kao vrhunac hedonizma: Aromatična piletina sa rižotom

Kuvanje kao vrhunac hedonizma: Aromatična piletina sa rižotom

Marta Buzurović
22. maj 2017. 15:18
Igor Đermanović je sa nama podelio savršen blog ali i recept!
PODELI
F
T
G
P

Kuvanje nije samo spremanje jela, to je nauka koja je usko povezana sa umetnošću. Jedno bez drugog ne ide, jer nije važno samo kako servirati i dekorisati neko jelo nego je potrebno znati i tajne ove umetnosti.

Potrebno je  savladati originalne recepte, a opet biti  maštovit i dodati nešto svoje u meri da se  osnova ne pokvari. Polje koje je ispred nas je poput kosmosa beskonačno, a mogućnosti nešto čega nikad neće nedostajati. Čarobni svet kreativnosti i mašte je svuda okolo poput vazduha koji udišemo. Ono sto je neophodno da bi se zakoračilo u taj svet jesu dve osnovne stvari, želja i volja. Hrana nije samo materija koja se unosi u organizam da bismo preživeli, hrana je i osmeh, dodir, sreća…

Kao kod malog deteta taj sjaj u očima, trenutak čistoće i iskrenosti pruža istinsko zadovoljstvo i odaje da sve što radiš dolazi iz srca. A taj nama vitalni organ je garancija da smo na pravom putu. Ako bismo hranu predstavili kao jedan od vrhunaca hedonizma moramo biti oprezni u samom shvatanju toga. Postoji razlika u konzumiranju  hrane i uživanja u njoj u količini gde to ne narušava nase fizičko stanje, a postoji i neukusno prežderavanje koje za opravdavanje ima užitak. Postavlja se neizbežno pitanje da li je cena užitka toliko mala da se posledice zanemaruju. Treba biti jako mudar, jer hrana u jednom trenutku može biti lek, a u drugom dželat. Na samom početku treba razlikovati amatersko od profesionalnog kuvanja. Koliko puta ste čuli čuvenu rečenicu jedino što znam da spremim su  jaja na oko i supa iz kesice. Ali zapravo to nije amatersko već potpuno nepoznavanje ove umetnosti. Amateri su ljudi koji uživaju u onome što spremaju kako dok rade tako posle kada dođe trenutak o kome se mašta sve vreme, a to je degustacija. Profesionalci su osobe koje to rade kao posao za koji su plaćeni. Ove prve niko ne plaća osim ako se zadovoljstvo na licu, osmeh i par lepih reči ne računaju. Kod profesionalaca ne sme biti  greške, ili ako se desi mora biti što manja. Gost koji je došao da uživa u hrani očekuje da za svoj novac dobije ono sto je platio. Ako amater napravi neku greškicu niko u društvu se neće ljutiti, jedna časa vina više i sve je zaboravljeno. Međutim ako je romantična večera u pitanju, a želite da očarate vašu lepu polovinu koja igrom slučaja ne pije alkohol, onda ste zapravo i  sami jednim delom profesionalci, nemate pravo na grešku.

Ne dozvolimo da hrana postane rutina koja nam predstavlja teret, omogućimo da njena konzumacija  bude zadovoljstvo. Možda su trendovi savremene ishrane različiti nego ranije, za nekoga su  dobri a za nekoga loši. Neki  svoju ljubav prema hrani ispoljavaju u jednostavnosti, dok drugi žele da složenost bude dominantna. Bilo kako bilo priroda nam je podarila deo sebe koji je tako jedinstven i uzvišen. Najbolji način da joj se zahvalimo jeste da učinimo da njen trud nije bio uzaludan.

Igor Đermanovic

Aromaticna piletina sa rižotom od vrganja i šampinjona

Potrebne namirnice za dve osobe:

Pileći file 500 grama

Pirinač 100 grama

Sušeni vrganji 10 grama

Crni luk 30 grama

Neutralna pavlaka 300 mililitara

Tikvice 150 grama

Šampinjoni 100 grama

Paprika

Pršuta

Ulje, maslinovo ulje, ruzmarin, peršun, so, biber, senf, belo vino.

Vrganje potopiti u mlaku vodu i ostaviti da odstoje nekoliko minuta. Pirinač skuvati. Pileci file iseći po dužini i izlupati tučkom za meso. Tikvice, pršutu i šampinjone iseći po želji na kockice, romboide, trouglove…

U zagrejanom tiganju ispržiti pileći file.U drugu posudu sipati malo belog vina zatim dodati pola omešalih vrganja, pršutu, tikvice, neutralnu pavlaku i senf. Rižoto spremiti tako što se prvo proprži crni luk, dodati drugu polovinu vrganja i pirinač, začiniti. Pileći file staviti na tanjir preliti sosom i sa strane servirati rižoto..Ostatak belog vina sipati u čase i  kriškom oka gledati reakciju posle prvog zalogaja. Prijatno.

Aromatična piletina

Pročitaj još:

 

Ljiljina kuhinja: Ukusna piletina u sosu sa pečurkama

Piletina prste da poližete! Probajte belo meso sa voćem

Zdravo i ukusno: Piletina na kineski način

 

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Blog, Igor Đermanović, Kuvanje, Piletina, Recept, Umetnost
Seksi i sa malim grudima: Ko kaže da morate da imate obline?
Najnovije fotografije: Ovako danas izgledaju Brenini momci!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube