15 49.0138 8.38624 arrow 1 bullet 1 5000 1 0 horizontal https://aska.rs 300 4000
Aska ženski magazin – Okreni na svoju stranu
  • O nama
  • /
  • Kontakt
  • /
  • Prijavi se
  • /
Aska
  • Emotivna
    • Veze
    • Seks
    • Venčanja
  • Odgovorna
    • Porodica
    • Deca
    • Aktuelne vesti
  • Zdrava
    • Savremena medicina
    • Alternativna medicina
    • Trudnoća
    • Fitnes
    • Aktuelne vesti
  • Obrazovana
    • Posao
    • Edukacija
    • Pravni saveti
    • Jedna od nas
  • Izazovna
    • Moda
    • Lepota
    • Aktuelne vesti
  • Aktivna
    • Uradi sama
    • Hrana
    • Uređenje doma
  • Radoznala
    • Naše zvezde
    • Svetske zvezde
    • Putovanja
    • Astrologija
  • Druželjubiva
    • Askine drugarice
    • Vuk i Aska
    • Aska u akciji
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube
Naslovna » Aktivna » Ko je napravio prvu tortu i koji su bili njeni sastojci? Zanimljive činjen...

Foto:Profimedia

Ko je napravio prvu tortu i koji su bili njeni sastojci? Zanimljive činjenice o obavezno desertu današnjice!

Vladana Jokić
26. novembar 2018. 12:44
Ljudi obeležavaju važne datume, rođendane, svadbe, slave, krštenja... sa ukusnim tortama, a danas ceo svet obeležava Dan torti!
PODELI
F
T
G
P

Tim povodom vam danas predstavljamo manje poznate činjenice o ovom desertu, kad je nastala, ko je prvi napravio i od kad se jede. Pa da počnemo…

Istorija torte datira iz drevnih vremena. Prvi kolači bili su veoma različiti od onoga što jedemo danas. Bili su više hleb i zaslađeni med. Često su dodavani orasi i suvo voće. Prema istoričarima hrane, drevni Egipćani su bili prva kultura koja je pokazala dokaze o naprednim receptima za tortu, odnosno dokaze o pečenju kolača. U Oksfordskom rečniku se reč torta prvi put pojavljuje u 13. veku. Srednjovekovni evropski pekari često su pravili voćna peciva i medenjake. Ova hrana može da traje više meseci.

Saher torta

Foto: Profimedia

Prema istoričarima hrane, prethodnici modernih kolača prvi su pečeni u Evropi negde sredinom 17. veka. Ovo se prvenstveno odnosi na napredak u tehnologiji (pouzdanije peći, proizvodnja / dostupnost kalupa za hranu) i dostupnost sastojaka (rafinisani šećer). Prvo zaleđivanje obično je bilo kuvana kompozicija najfinijeg dostupnog šećera, belančevina i [ponekih] aroma. Ova zaleđena masa se stavljala preko torte, pa kasnije je sve išlo u pećnicu. Mnogi kolači u ovom trenutku još uvek sadrže sušeno voće (grožđe, ribizle, citrus).

Saher torta

Foto: Profimedia

Torte kakve danas pojznajemo imaju mekanu i postojanu strukturu. Rimljani su verovatno usavršili praksu dodavanja kvasca u testo, a kasnije, Italijani su u 16. veku su dodali jaja i puter u celu priču. Obe metode stvorle su lagano testo same torte, ali proces je bio dugotrajan i poprilično komplikovan. Do polovine 1800-tih godina, u proizvodnju se uključila i soda bikarbona, te prašak za pecivo, koji je olakšao proces pravljenja torti.

Kasnije, poslastičari su u testo počeli da dodaju začine i mast i polako, torta je dobijala današnji izgled. Uz to, kolači i torte počeli su da se služe kao obavezni desert, nakon glavnog jela. Do sredine 19. veka onaj kolač kakav danas znamo (napravljen sa dodatnim rafiniranim belim brašnom i praškom za pecivo umesto kvasca) je stigao na scenu.

Saher torta

Foto: Profimedia

U tom periodu počinje val osnivanja poslastičarnica po gradovima Evrope, i tada nastaju neke od najpopularnijih torti, koje su svoju slavu zadržale do današnjeg dana poput Saher i Doboš torte.

Za Linzer tortu se drži da je najstarija poznata torta na svetu, iako je još ujek nepoznato ko joj je dao ime i ko ju je prvi ispekao. Za nju se zna još od 1653. godine, kad je zabeležen njen recept u ručno napisanom kuvaru Ane Margarite Sagramosa iz Kranja.

Koja je vaša omiljena torta?

Pročitaj još:

Miks kiselog, slatkog i kremastog: Torta od limuna za svačiji ukus!

Filmska priča sa slatkim krajem: Ko je Vasa po kojem je poslastica detinjstva, “Vasina torta” dobila ime?

Najjeftinija čokoladna torta: Pravo zadovoljstvo za sladokusce

Uspešno ste se prijavili

Aktivna, Hrana, Skorašnji članci
Desert, Istorija, kolači, Torta
Pitali ste ginekologa: Imam 50 godina i nekoliko neuspešnih VTO, koje je rešenje za mene?
Žene nekoliko dana u mesecu žele više seksa nego inače: Evo kada i zašto!
22. maj 2025.Vanja Vidić

Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene

22. maj 2025.portal_admin

Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom

22. maj 2025.portal_admin

Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje

Aska u akciji
Medifem

Najnovije objave

22. maj 2025.Vanja Vidić
Ona je prva pokazala da je i nežnost moć: Meri Kasat, žena koja je slikama oslobodila žene
22. maj 2025.portal_admin
Šta ako imate kompleks superiornosti ili imate posla sa takvom osobom
22. maj 2025.portal_admin
Dnevni horoskop: Rakove emocije vode u dubine introspekcije, Ovnovima emotivno olakšanje
22. maj 2025.portal_admin
Promocija knjige „Moć svetla – Boris Gortinski“
21. maj 2025.Vanja Vidić
Vodič za dugotrajan manikir bez UV lampe: Evo kako same da sredite nokte i da traju danima

O NAMA

Redakcija Aska

O nama

KATEGORIJE

Askine teme
  • Aktivna
  • Astrologija
  • Druželjubiva
  • Emotivna
  • Hrana
  • Izazovna
  • Izdvajamo
  • Obrazovana
  • Odgovorna
  • Radoznala
  • Stručnjaci
  • Svetske zvezde
  • Zdrava
Copyright © 2016 ASKA-TEAM d.o.o.
FacebookTwitterInstagramPinterestYoutube